Jak zrobić śmietanę?
Trudno wyobrazić sobie słodkie torty, rozgrzewające zupy, pyszne sosy lub orzeźwiające lody bez dodatku choćby odrobiny śmietany. I choć produkt ten nie koniecznie służy naszej figurze, to czasami nie możemy się bez niego obejść. Zobacz, w jaki sposób powstaje śmietana, jakie wyróżnia się jej rodzaje, i w końcu dowiesz się, która z nich jest najlepsza do przyrządzanego przez ciebie posiłku.
09.05.2011 | aktual.: 10.05.2011 01:20
Trudno wyobrazić sobie słodkie torty, rozgrzewające zupy, pyszne sosy lub orzeźwiające lody bez dodatku choćby odrobiny śmietany. I choć produkt ten nie koniecznie służy naszej figurze, to czasami nie możemy się bez niego obejść. Zobacz, w jaki sposób powstaje śmietana, jakie wyróżnia się jej rodzaje, i w końcu dowiesz się, która z nich jest najlepsza do przyrządzanego przez ciebie posiłku.
Produkcja śmietany
Otóż omawiany produkt spożywczy otrzymywany jest z surowego mleka. I choć obecnie odnotować można jego powrót do sprzedaży, to jednak wciąż jest ono trudniej dostępne niż popularne mleko UHT. Zaopatrzywszy się w surowe mleko można przystąpić do jego odwirowywania. Na powierzchni wytrąci się śmietanka, która z kolei jest półproduktem używanym do robienia kwaśnej śmietany. Sama śmietanka może być sprzedawana z różną zawartością tłuszczy w formie przetworzonej lub nie. To nic innego jak nasza śmietana kremówka albo słodka śmietana. Zanim jednak otrzymamy jej kwaśną odmianę, musimy poddać wskazany półprodukt procesowi fermentacji mlekowej, co zmieni jej smak, właściwości i konsystencję. Jeżeli posiadasz możliwość samodzielnego zrobienia tego świetnego dodatku do wielu potraw, nie powinnaś się wahać, ponieważ dostępne w sklepach produkty wytwarza się, często dodając do nich substancje ulepszające takie jak żelatyna wieprzowa, kwasek cytrynowy albo karagen. Domowa produkcja śmietany sprawi, że spożywany przez ciebie produkt będzie zdrowszy i smaczniejszy.
Zapoznawszy się ze sposobem wytwarzania śmietany, warto opisać rodzaje potraw, do których najlepiej ją dodawać.
Rodzaje śmietany
Oprócz tego spotkać się możemy także z dwoma innymi typami śmietany. Śmietana sojowa – wskazana dla osób uczulonych na krowie mleko, stanowi niezastąpiony dodatek do potraw kuchni wegańskiej. Kupując różne słodycze, możemy w ich składzie spotkać się ze śmietaną w proszku. To nic innego jak omawiany produkt mleczny, w którym zniwelowano ilość wody.