GotowaniePrzepisyKotleciki ryżowe

Kotleciki ryżowe

Na pewno zauważyłaś, że w ciągu ciepłych dni nasz organizm ma ochotę na zupełnie inny rodzaj jedzenia niż w czasie zimy. Warzywa, owoce czy lekkie potrawy obiadowe będą królowały na naszych stołach w najbliższych miesiącach. Co możesz zrobić, by zamienić dobrze znane kotlety mielone na lekki i ciekawy odpowiednik w tym czasie? Z pomocą przychodzą tutaj różnego rodzaju pomysły na dietetyczne wegetariańskie potrawy. Czasami wystarczy tylko trochę zmodyfikować dobrze znane nam dania, by wyczarować coś naprawdę smacznego w zupełnie innym stylu. Jednym z produktów, po który z chęcią sięgają nie tylko wegetarianie jest ryż. Chodzi tu nie tylko o to, że z powodzeniem zastępuje on ziemniaki czy też makaron. Bardzo dobrze sprawdza się on także w przepisach, gdzie występuje zamiast mięsa. Jednym z nich jest receptura przygotowania kotlecików z ryżu bardzo przypominających nasze poczciwe kotlety mielone. Przeczytaj poniższy artykuł, a nie tylko poznasz ten niezwykły przepis, lecz także dowiesz się o innych pomysłach na potrawy z ryżem.

Kotleciki ryżowe
Karolina

Przepis na kotlety z ryżu

  • 2 torebki ryżu białego,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • 10 dag sera żółtego startego.

Ryż należy ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i studzimy. Kolejnym krokiem jest umieszczenie ryżu w misce razem z mąką, serem i jajkami. Ze składników tych wyrabiamy jednolitą masę, którą przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy z niej niewielkie kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Teraz wystarczy już tylko usmażyć je na oleju albo upiec na grillu. Na początku będą one potrzebowały wysokiej temperatury, by później smażyć się na średnim ogniu.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie