Kotleciki ryżowe
Na pewno zauważyłaś, że w ciągu ciepłych dni nasz organizm ma ochotę na zupełnie inny rodzaj jedzenia niż w czasie zimy. Warzywa, owoce czy lekkie potrawy obiadowe będą królowały na naszych stołach w najbliższych miesiącach. Co możesz zrobić, by zamienić dobrze znane kotlety mielone na lekki i ciekawy odpowiednik w tym czasie? Z pomocą przychodzą tutaj różnego rodzaju pomysły na dietetyczne wegetariańskie potrawy. Czasami wystarczy tylko trochę zmodyfikować dobrze znane nam dania, by wyczarować coś naprawdę smacznego w zupełnie innym stylu. Jednym z produktów, po który z chęcią sięgają nie tylko wegetarianie jest ryż. Chodzi tu nie tylko o to, że z powodzeniem zastępuje on ziemniaki czy też makaron. Bardzo dobrze sprawdza się on także w przepisach, gdzie występuje zamiast mięsa. Jednym z nich jest receptura przygotowania kotlecików z ryżu bardzo przypominających nasze poczciwe kotlety mielone. Przeczytaj poniższy artykuł, a nie tylko poznasz ten niezwykły przepis, lecz także dowiesz się o innych pomysłach na potrawy z ryżem.
Przepis na kotlety z ryżu
- 2 torebki ryżu białego,
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- 10 dag sera żółtego startego.
Ryż należy ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i studzimy. Kolejnym krokiem jest umieszczenie ryżu w misce razem z mąką, serem i jajkami. Ze składników tych wyrabiamy jednolitą masę, którą przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy z niej niewielkie kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Teraz wystarczy już tylko usmażyć je na oleju albo upiec na grillu. Na początku będą one potrzebowały wysokiej temperatury, by później smażyć się na średnim ogniu.
Smacznego!