Zupa ogonowa

GotowaniePrzepisyZupa ogonowa
19.07.2012 23:20
Zupa ogonowa
Karolina
Karolina

Bardzo dużo mówi się o konieczności nawadniania organizmu, zwłaszcza podczas rekordowych upałów, z jakimi w ostatnim czasie mamy do czynienia. Zasłabnięcia to tylko najbardziej błahe konsekwencje zaburzenia gospodarki wodnej organizmu. Nie zawsze jednak mamy ochotę na to, by pić kilka litrów czystej wody dziennie. W jaki sposób możemy zadbać o to, by czuć się dobrze bez konieczności ciągłego noszenia ze sobą butelki wody? Możesz zastąpić ją innymi produktami. Jednak ich wybór powinien być przemyślany, bo picie słodzonych napojów jest być może smaczne, jednak nie do końca zdrowe. Poza tym nie można zastąpić w całości konieczności picia wody. W jaki sposób możemy urozmaicić sobie jej dostarczanie do organizmu? Wystarczy, że zamiast przyrządzania grillowanej karkówki albo kotleta mielonego na obiad przygotujesz zupę. Ilość propozycji, z jakich możesz skorzystać jest ogromna i pozwoli ci uniknąć monotonii. Nie czekaj i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by poznać rodzaje zup. Znajdziesz w nim także trochę zapomniany przepis na wyśmienitą, choć kaloryczną zupę ogonową.

Przepis na zupę ogonową

  • 0,7 kg ogonów wieprzowych,
  • ½ szklanki grzybów suszonych,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 selery średniej wielkości,
  • 1 por,
  • 1 marchew,
  • 1 duża cebula albo 2 małe,
  • sól,
  • pieprz,
  • 5 łyżeczek masła,
  • pomidory w puszce.

Na początku trzeba namoczyć grzyby w ciepłej wodzie. Kości należy umyć i oddzielić od nich tłuszcz. Następnie porcjujemy je na średniej wielkości kawałki i zalewając wodą, gotujemy razem z odrobiną soli, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy mięso wokół kości stanie się miękkie, wyjmujemy je i obieramy z mięsa, które kroimy na niewielkie kawałki, jak do bigosu. W tym czasie do gotującego się wywaru dodajemy namoczone grzyby i mięso. Następnie obieramy marchewkę, cebulę, seler i por, by pokroić te warzywa na małe kawałeczki i podsmażyć na maśle. Kolejnym krokiem jest dodanie ich do wywaru razem z około 2/3 szklanki soku pomidorowego. Całość gotujemy jeszcze chwilę, doprawiając solą i pieprzem. Przed podaniem zupy posypujemy ją natką pietruszki.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie