GotowaniePrzepisyZupy na rosole

Zupy na rosole

Zupy na rosole
Karolina
16.10.2011 23:20, aktualizacja: 26.09.2018 18:43

Nie ma lepszej zupy pod słońcem niż babciny rosół! Chyba nikt nie jest w stanie zaprzeczyć temu twierdzeniu. Rosół to świetna zupa na deszczowe jesienne wieczory czy przeziębienie. Sprawdza się także na rodzinnych uroczystościach. Jedną z podstawowych zasad zdrowej diety jest jej zróżnicowanie. Poza tym trudno bez przerwy jeść te same potrawy mimo wielkiej do nich miłości. I w takiej sytuacji pojawia idealne rozwiązanie, jakim są zupy, które możemy przyrządzić na podstawie naszego ukochanego rosołu. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj ciekawe pomysły na ulubioną zupę.

Zdrowy rosół

Należy zaznaczyć, że rosół jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Z uwagi na rodzaj użytego do gotowania mięsa wyróżnia się rosół drobiowy zrobiony z wywaru z kurczaka albo kury oraz wołowy przyrządzany wyłącznie (albo z udziałem) wskazanego rodzaju mięsa. W zależności od tego, jaki rosół zrobimy, różne może być również jego zastosowanie w kuchni.

Zdrowy rosół jest niezastąpioną potrawą w przeziębieniach, a jego nietłusta i mało słona odmiana jest jedną z pozycji w diecie lekkostrawnej. To właśnie dzięki powolnemu gotowaniu mięsa większość zawartych w nim składników trafia do wywaru. Rosół zatem warto jeść w stanach osłabienia organizmu lub też w przypadkach problemów żołądkowych. Czasami jednak potrzebujemy zjeść bardziej treściwe i równie zdrowe danie, jakim niewątpliwie jest zupa na rosole.

Zupy z rosołu

W chłodne dni świetnie się sprawdza zupa ogórkowa. W trakcie jej wykonywania należy pamiętać, że starte ogórki dodajemy, gdy ziemniaki już zmiękną – w innym wypadku nie uda się ich dogotować.

Także w przypadku zupy buraczkowej nie sposób obejść się bez tego mięsno-warzywnego wywaru. Kiedy natomiast dodamy do niego brokuły albo fasolkę szparagową i zabielimy go śmietaną, otrzymamy zupę brokułową lub fasolową.

Istnieje zatem właściwie nieograniczony wybór warzyw i przecierów, które możemy dodać do bazy rosołowej, by stworzyć smaczną zupę.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także