Grill nie tylko dla mięsożerców
Grill większości z nas kojarzy się z mięsem. Kiełbasa, żeberka, karkówka czy boczek to typowe produkty, bez których trudno wyobrazić sobie udane grillowanie. Istnieje jednak zdrowsza alternatywa.
29.05.2009 | aktual.: 29.06.2010 00:18
Grill większości z nas kojarzy się z mięsem. Kiełbasa, żeberka, karkówka czy boczek to typowe produkty, bez których trudno wyobrazić sobie udane grillowanie. Istnieje jednak zdrowsza alternatywa.
Jeśli spodziewasz się na weekendowym grillowaniu gości, którzy nie jadają mięsa lub sam chcesz wypróbować coś bardziej egzotycznego niż pospolita karkówka, poszukaj nowych możliwości. Na grillu można przyrządzić właściwie wszystko. A w związku z tym, że sezon spożywania posiłków na świeżym powietrzu pokrywa się z okresem, kiedy mamy naprawdę szeroki wybór warzyw i owoców, warto poeksperymentować. Ogólną zasadą jest, aby pokroić warzywa na kawałki, które będą piec się szybko i równomiernie. Wszystkie elementy powinny być spójne i niezbyt grube. Około 30 minut przed grillem należy zanurzyć warzywa w zimnej wodzie aby zapobiec ich wysuszeniu. Następnie trzeba je wytrzeć do sucha, a potem natrzeć lekko olejem, aby zapobiec ich przywieraniu. Możesz podawać je z pieczywem lub ryżem czy makaronami, ale równie dobrze będą smakować same.
Na pewno też wszyscy goście, bez względu na to czy jedzą mięso czy też nie, będą zadowoleni, jeśli do dań głównych przygotujesz sałatkę lub surówkę oraz sosy. Pamiętaj jednak, by potrawy dla wegetarian umieścić na osobnych aluminiowych tackach lub przyrządzić je jako pierwsze na świeżo wyczyszczonym grillu.
Dla ułatwienia zadania prezentujemy kilka prostych i sprawdzonych przepisów.
Sałatka ziemniaczana do dań z grilla 1 kg młodych ziemniaków, pęczek dymki, 3-4 ogórki kiszone, jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz, czosnek granulowany, vegeta do smaku
Ziemniaki obrać (mogą też być w mundurkach), ugotować, ostudzić, po czym pokroić w kosteczkę. Dymkę w całości oraz ogórki posiekać drobno, dodać do ziemniaków. Majonez wymieszać z jogurtem na proporcji pół na pół, dodać do warzyw, doprawić według uznania.
Szparagi z grilla
pęczek świeżych szparagów, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku
Szparagi delikatnie smarujemy oliwą, obsypujemy solą i pieprzem, układamy je na rozgrzanym grillu i opiekamy 2-3 minuty.
Grillowane młode ziemniaki
1,5 kg młodych ziemniaków, pół kostki masła, suszony koperek, czosnek, ewentualnie przyprawa do masła
Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub przyprawą do masła. Ostudzone ziemniaki nakrajamy wzdłuż uważając by się nie rozpadły na dwie połówki, do środka wkładamy masło, smarujemy nim też skórkę. Posypujemy wszystko koperkiem, każdego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową, następnie umieszczamy na rozgrzanym grillu na ok. 30 min.
Młoda kapusta z grilla
1 główka kapusty, czosnek granulowany, sól i pieprz do smaku
Wykrój głąb, kapustę podziel na osiem klinów. Ułóż je na kawałkach folii aluminiowej (muszą być na tyle duże, by można było zawinąć), obsyp czosnkiem, solą, pieprzem i umieść na średnio rozgrzanym grillu na ok. 30-40 minut.
Grillowana cukinia
1 duża cukinia, 1 czerwona papryka, feta, sól, pieprz, Vegeta
Cukinię kroimy w grube plastry, fetę także w plasterki, a paprykę w paski. Na cukinę układamy paprykę i fetę, doprawiamy. Układamy całość na grillu i czekamy aż wszystko ładnie się przypiecze.
Wegetariańskie szaszłyki
0,5 kg papryki, cukinia, bakłażan, cebula czerwona, 20 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, oliwa lub olej, sól ,pieprz, przyprawa do grilla.
Warzywa umyj, pokrój, ponadziewaj na patyczki. Czosnek wymieszaj z oliwą, posmaruj mieszanką szaszłyki i całość odłóż na kilka minut. Następnie posyp wszystko solą, pieprzem, przyprawą i umieść na grillu.