Hot dogi z jarmużem
Domowy fast food może być pełnowartościowym daniem.
12.11.2015 | aktual.: 08.12.2015 22:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
O tym daniu jego autorka Paulina Krajewska pisze tak: - Hot dogi to zdecydowanie mój ulubiony fast food/comfort food. Choć nie pamiętam, kiedy jadłam jakiegoś na mieście ze względu na podejrzanej jakości parówki/kiełbaski, to w domu przygotowuję je dość regularnie.
- Nie mam jednej ulubionej kombinacji składników, po prostu wykorzystuję to, na co w danej chwili mam największą ochotę. Zawsze jednak wychodzi pysznie i z zadowoleniem wbijam zęby w każdy kolejny kęs. Raz robię je z dobrej jakości parówek, innym razem z wąskich kiełbasek z jak największą zawartością mięsa - wszystko zależy od tego, co akurat jest dostępne - dodaje blogerka.
Składniki na hot dogi (ok. 2 porcje): 2 podłużne bułki, 2 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki majonezu, 2 duże liście jarmużu, 2 parówki, kilka pomidorków koktajlowych, kilka rzodkiewek, czerwona cebula, świeża kolendra, ketchup.
Bułki włóż na kilka minut do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika i wyjmij je, gdy będą ciepłe i delikatnie chrupiące z zewnątrz. Następnie przekrój pieczywo wzdłuż, wnętrze bułek posmaruj musztardą i majonezem, dodaj jarmuż oraz gorące parówki (włóż je na kilka minut do wrzątku). Powtykaj dowolnie pokrojone pomidorki, plasterki rzodkiewek, a także plasterki cebuli i kolendrę. Podaj z ketchupem i ewentualnie majonezem.
Sugestie: użyj dowolnych, ulubionych bułek. Wybierz dobre parówki lub jeśli nie masz pewności do co ich jakości, kup frankfurterki lub inne wąskie kiełbaski. Użyj ulubionej musztardy w zależności od upodobań.
Wersja light: użyj bułek pełnoziarnistych lub upiecz własne. Dodaj majonez z obniżoną zawartością tłuszczu, zmniejsz jego ilość lub zrób domowy.
rel="nofollow">** www.justmydelicious.com