Inwazja karczochów

Gdy zobaczyłem w jednym z dyskontów puszki z „sercami” karczochów, pomyślałem, że nadeszła rewolucja w rodzimej kuchni. Czas więc zająć się tym luksusowym warzywem z południa Europy. Od razu trzeba postawić sprawę jasno – z karczochami nie jest łatwo. To potrawa dla wytrawnych smakoszy. Warzywa te wymagają wielu zabiegów i przygotowań, ale za to smakują naprawdę doskonale.

Inwazja karczochów
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Gdy zobaczyłem w jednym z dyskontów puszki z „sercami” karczochów, pomyślałem, że nadeszła rewolucja w rodzimej kuchni. Czas więc zająć się tym luksusowym warzywem z południa Europy. Od razu trzeba postawić sprawę jasno – z karczochami nie jest łatwo. To potrawa dla wytrawnych smakoszy. Warzywa te wymagają wielu zabiegów i przygotowań, ale za to smakują naprawdę doskonale.

Karczochy lubią ciepło. Hoduje się je głównie na południu Francji, we Włoszech, Hiszpanii, a także w Ameryce Północnej. Na naszym kontynencie dominują przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, a ich największymi wielbicielami i smakoszami są oczywiście Francuzi. To właśnie we Francji najczęściej można zobaczyć największe ich hodowle. Krzaki wyglądają jak gigantyczne osty, a jadalna część, czyli owoce karczocha, to eleganckie zielone szyszki. Zasada jest taka, że młode karczochy możemy jeść na surowo i gotowane, prawie w całości. Czym to warzywo jest starsze, tym wymaga więcej kulinarnych zabiegów. Najlepiej oczywiście jadać karczochy świeże , prosto z targu, raczej młode. Według Francuzów najlepsze, świeże okazy występują w maju i październiku. Wówczas można sobie urządzać najprawdziwsze karczochowe orgie.

Zanim jednak zaczniemy się rozkoszować wykwintnym smakiem i aromatem, musimy uzbroić się w cierpliwość. Najbardziej popularne, ale tez „pracochłonne” są karczochy gotowane. Szyszki należy odciąć od łodygi i następnie usunąć z góry twardawe i ostre listki. Resztę twardych końcówek liści można delikatnie odciąć małymi nożyczkami. Takie warzywo trzeba ugotować w całości w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Cała zabawa polega na jedzeniu, czyli odrywaniu ugotowanych listków od szyszki, maczaniu ich w sosie i następnie wysysaniu delikatnego miąższu. Najlepszy sos w tym wypadku to klasyczny winegret z dodatkiem czosnku i musztardy z Dijon. Można także zrobić prosty biały sos na zasmażce z masła, ze śmietanką, bulionem i siekaną pietruszką.

Jeśli komuś nie w smak maczanie listków w sosie i wysysanie miąższu, powinien zdecydować się na wydobycie z karczocha jego serca. To właśnie taka wersja warzywa jest najbardziej popularna we Włoszech czy Hiszpanii. Trzeba najpierw obrać całą szyszkę z listków, a następnie usunąć włoskowate wnętrze. Serca (szczególnie młodych warzyw) jeść można surowe, marynowane lub gotowane. Pokrojone na plastry doskonale nadają się do rozmaitych sałatek: skropione oliwą, sokiem z cytryny, podawane na zielonej sałacie, z rukolą, pieczarkami, suszonymi pomidorami czy truflami. W Rzymie jadłem serca karczochów zapiekane w cieście razem z plastrami delikatnej szynki parmeńskiej i mozzarellą. Siekane serca można także lekko udusić na oliwie z dodatkiem czosnku, a następnie wymieszać z makaronem penne lub spaghetti. Klasyczna wersja to serca gotowane w słonej wodzie, a następnie polane na półmisku tartą bułką z masłem lub białym, lekko cytrynowym sosem na bazie bulionu.

Warto przy tym pamiętać, że karczochy nie mają zbyt wielu wartości odżywczych. Surowe zawierają sporo witaminy C i przede wszystkim redukują poziom cholesterolu w organizmie. Najważniejsze jednak, że wyśmienicie smakują, a na stole wyglądają naprawdę luksusowo.

Maciej Kucharski (mk/mtr)

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Marta Wojtal walczy o zdrowie. "Wzruszyłam się"
Marta Wojtal walczy o zdrowie. "Wzruszyłam się"
"Otwierał wino ze swoją dziewczyną". Znowu wystąpi
"Otwierał wino ze swoją dziewczyną". Znowu wystąpi
Dodaj do mielonych. Wachowicz pokazała nowy przepis
Dodaj do mielonych. Wachowicz pokazała nowy przepis
Jaki manicure dla 50-latki? Te kolory odmładzają
Jaki manicure dla 50-latki? Te kolory odmładzają
Gdzie wyrzucić gąbkę do naczyń? Nagminnie popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić gąbkę do naczyń? Nagminnie popełniamy błąd
Wstydził się pochodzenia. W młodości od razu było słychać
Wstydził się pochodzenia. W młodości od razu było słychać
Wysyp do bębna w pralce. Pozbędziesz się pleśni oraz brudu
Wysyp do bębna w pralce. Pozbędziesz się pleśni oraz brudu
Umieść w zmywarce. "Wyżre" całą pleśń i brud
Umieść w zmywarce. "Wyżre" całą pleśń i brud
Kot syczy przy tobie? To ważny komunikat
Kot syczy przy tobie? To ważny komunikat
"Koszty są ogromne". Tak chcą pomóc w jej leczeniu
"Koszty są ogromne". Tak chcą pomóc w jej leczeniu
Odwróciła się tyłem do zdjęcia. Wzrok przyciąga wymowny napis na kurtce
Odwróciła się tyłem do zdjęcia. Wzrok przyciąga wymowny napis na kurtce
Nosi sandałki na platformie. Model z lat 90. znów na topie?
Nosi sandałki na platformie. Model z lat 90. znów na topie?