Jajko – naturalna pielęgnacja włosów!
Dlaczego jajko jest dobre dla włosów? Jego sekret, to bogactwo niezbędnych dla ich zdrowego wyglądu składników odżywczych. Kurze jajo to doskonały sposób na pielęgnację włosów! Jego odżywczą i wzmacniającą moc docenią włosy po przejściach. Jeśli często farbujesz włosy, prostujesz je lub regularnie fundujesz im trwałą ondulację, w wyniku czego są przesuszone, łamliwe, cienkie i matowe, to właśnie kurze jajko pomoże Ci wzmocnić osłabioną strukturę Twoich włosów.
24.05.2011 10:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dlaczego jajko jest dobre dla włosów? Jego sekret, to bogactwo niezbędnych dla ich zdrowego wyglądu składników odżywczych. Kurze jajo to doskonały sposób na pielęgnację włosów! Jego odżywczą i wzmacniającą moc docenią włosy po przejściach. Jeśli często farbujesz włosy, prostujesz je lub regularnie fundujesz im trwałą ondulację, w wyniku czego są przesuszone, łamliwe, cienkie i matowe, to właśnie kurze jajko pomoże Ci wzmocnić osłabioną strukturę Twoich włosów.
Na włosy – białko czy żółtko? Zdecydowanie żółtko. W skład jaja wchodzą prawie wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Jednak najcenniejsze witaminy i minerały, niezbędne dla odżywienia i wzmocnienia włosów znajdują się w żółtku. To w nim jest mnóstwo witaminy A oraz witamin z grupy B i kwasu foliowego, a także przeciwutleniaczy: witamina E i beta-karoten. W żółtku znajdują się również jednonienasycone i nasycone kwasy tłuszczowe oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a także potrzebne włosom żelazo i fosfor.
Odżywka z żółtka i oleju rycynowego:
1 żółtko,
1/4 szklanki oleju rycynowego,
1 łyżeczka drożdży,
kilka kropel soku z cytryny,
1 łyżeczka balsamu do włosów.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i na wilgotne włosy nakładamy na 30 minut. Owijamy włosy folią i ciepłym ręcznikiem.
Odżywka z żółtka z oliwą i sokiem z cytryny:
2 żółtka,
1/3 szklanki 30% alkoholu (ostrożnie i powoli wymieszać z żółtkami),
kilka kropel soku z cytryny,
½ łyżeczki oliwy z oliwek.
Żółtko oraz alkohol powoli wymieszaj, następnie dodaj sok z cytryny i oliwę, wetrzyj we włosy, owiń folią, ciepłym ręcznikiem i pozostaw na 20 minut. Płucz duża ilością wody, do ostatniego płukania dodaj 1 łyżkę octu winnego lub jabłkowego.
Uwaga: Wszystkie jajeczne maseczki do włosów wymagają zmycia, nie spłukania. W przeciwnym razie na włosach pozostanie nieprzyjemny zapach, a włosy mogą pozostać nienaturalnie usztywnione. Jeśli do pielęgnacji włosów stosujecie również białko, do jego zmycia używajcie jedynie chłodnej wody, ciepła lub gorąca może ściąć białko i utrudnić wypłukanie go z włosów.
(bb)