GotowaniePrzepisyJak można wykorzystać ogórki?

Jak można wykorzystać ogórki?

Jak można wykorzystać ogórki?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Możesz je usmażyć, przygotować sos, który nada potrawom łagodniejszy smak, nałożyć na oczy i twarz. Poznaj sprawdzone sposoby wykorzystania ogórków.

Możesz je usmażyć, przygotować sos, który nada potrawom łagodniejszy smak, nałożyć na oczy i twarz. Poznaj sprawdzone sposoby wykorzystania ogórków.

Zacznijmy od właściwości pielęgnacyjnych. Usiądź wygodnie na kanapie i połóż na oczy zimne plasterki ogórka.

Chłodna kuracja pomoże zredukować efekt czerwonych i zmęczonych oczu, a wysoka zawartość wody zmniejszy opuchnięcia i zlikwiduje cienie.
Twoje spojrzenie odzyska blask.

Tekst na podst. tablespoon.com (ms)/(kg), WP Kobieta

1 / 8

Woda z ogórkiem

Obraz
© 123RF

Nie wszyscy wiedzą o moczopędnym działaniu ogórka.

Gdy będziesz się zmagać z uczuciem pełności, dokładnie umyj ogórka (ale nie obieraj) i pokrój w plastry. Dodaj kilka plastrów do dzbanka z wodą i lodem.

2 / 8

Smażone

Obraz
© 123RF

Na pewno smażyłaś cukinię, może zielone pomidory, więc dlaczego nie spróbować usmażyć ogórka?

Obierz i pokrój go w plasterki. Następnie obtocz w mące kukurydzianej i smaż na złoty kolor.

3 / 8

Koktajl

Obraz
© 123RF

Pokrój trzy małe limonki i umieść je w dzbanku. Przygotuj z nich sok. Dodaj świeże listki mięty, dwa plasterki ogórka i 1/2 szklankę cukru. Następnie wlej dwa kieliszki wódki lub ginu.

Koktajl należy chłodzić przynajmniej przez pół godziny. Potem możesz wlać do shakera i dokładnie wymieszać. Odcedź i delektuj się smakiem.

4 / 8

Sos raita

Obraz
© 123RF

Meksykańskie lub indyjskie jedzenie jest dla ciebie zbyt pikantne?

Przygotuj sos raita, który nada potrawom łagodniejszy smak.

Połączenie jogurtu naturalnego i ogórka w sosie raita naprawdę "chłodzi" pikantne jedzenie.

5 / 8

Wzbogacają sos Tzatziki

Obraz
© 123RF

Grecki sos jest ulubionym dodatkiem do sałatek i zapiekanek.
Wymieszaj 1/4 startego ogórka ze szklanką jogurtu naturalnego.

Dodaj zmieloną lub drobno posiekaną cebulę. Przypraw do smaku.

6 / 8

Marynowane

Obraz
© 123RF

Wybierz różne odmiany ogórka. Pokrój je w plasterki, wymieszaj i dodaj dowolne składniki, np. cebulę, zielone pomidory. Zalej przygotowanym roztworem.

Możesz eksperymentować. Istnieje wiele sprawdzonych przepisów kulinarnych. Marynowane ogórki są świetną i zdrową przekąską.

7 / 8

Maseczka

Obraz
© 123RF

Ogórek wykazuje właściwości ściągające, co sprawia, że doskonale oczyszcza i koi twarz. Zmiksuj w blenderze pół ogórka, dodaj kilka liści mięty, łyżkę soku z cytryny oraz białko.

Dobrzej wymieszaj i następnie rozsmaruj na twarzy. Pozostaw na 15 minut i spłucz letnią wodą.

8 / 8

Zupa ogórkowa

Obraz
© 123RF

Chłodnik przygotowany z ogórków jest świetnym sposobem na wiosenne i letnie dni. Wiele przepisów bazuje na sprawdzonej recepturze: przecier ogórkowy mieszamy z łyżką zwykłego jogurtu i kwaśną śmietaną.

Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i koperkiem do smaku.
Można dodać także szklankę wywaru warzywnego.

Następnie dobrze mieszamy i chłodzimy przynajmniej przez dwie godziny.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)