Jak zrobić tosty idealne?
Chrupiące pieczywo, gorący ser żółty i ketchup. Prosta przekąska, którą można jednak zepsuć źle dobranymi produktami.
Grzanki z serem to jedno z czołowych dań studentów i osób, które nie liczą kalorii. Takie kanapki na gorąco zaspokoją głód w trakcie śniadania czy kolacji, a niektórzy sięgają po nie również w ramach lunchu. O ile przygotowanie ich w tosterze to banał, o tyle robiąc je na patelni można popełnić kilka błędów. Zdarza się bowiem, że chleb się przypali jeszcze zanim ser zacznie się rozpuszczać. Oto kilka wskazówek, jak przygotować idealne tosty.
Jak wybrać dobry chleb tostowy?
Paczkowane pieczywo tostowe może zadziwić bardzo długim terminem przydatności do spożycia. Zdarza się, że trzymane nawet przed długi czas w chlebaku, nie wykazuje żadnych oznak zepsucia. Wszystko za sprawą licznych substancji konserwujących, które jednocześnie niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. W jego składzie znajdziemy też sporo cukru, który nie tylko zwiększa kaloryczność przekąski, ale sprawia, że szybko stajemy się ponownie głodni. Dobra propozycją jest wybieranie pełnoziarnistego pieczywa lub... przygotowanie go w domu.
Który ser najlepiej się rozpuszcza?
Sekretem aromatycznych i pysznych tostów jest bez dwóch zdań ser. Wybierając w tym celu produkt, najlepiej sięgać po takie gatunki, jak: czeddar, gouda, edamski lub ementaler. Plasterki lub starty ser należy nakładać na pieczywo z umiarem - aby przy podgrzaniu cały produkt nie wypłynął na toster lub patelnię. Dla urozmaicenia smaku, niektórzy dodają również trochę sera pleśniowego np. blue lub camembert.
Ketchup? Najlepiej domowy
Pomidorowy dodatek to nieodłączny element tostów, ale gdy użyjemy kiepskiej jakości produktu cała praca pójdzie na marne. Zły i niesmaczny ketchup łatwo rozpoznać po składzie - na pierwszym miejscu zawsze powinny być pomidory. Niestety, w sklepach nie brakuje pseudo produktów, na których etykietach widnieje w drugiej kolejności woda, cukier i cały szereg konserwantów. Warto zrobić domową wersję tego przysmaku - a w sezonie na warzywa dyniowate, wykorzystać skarby jesieni.
Tosty z patelni
Motyw tak przygotowywanych grzanek pojawił się w filmie "Diabeł ubiera się u Prady", gdzie chłopak głównej bohaterki uraczył ją po ciężkim dniu tostem z kawałkiem jarlsberga (jednego z najdroższych norweskich serów). Andrea podziękowała jednak za nieco zwęgloną kanapkę, sugerując, że taka przekąska zaszkodzi jej figurze. Wygląd spalonego tosta tylko nielicznych zachęci do konsumpcji, dlatego należy pamiętać, że smażąc tosty na patelni kromki chleba nie mogą być zbyt grube, a ser powinien być starty. Warto posmarować również pieczywo odrobiną masła od wewnątrz i smażyć na wolnym ogniu, pod przykryciem.
Tosty na bogato
W ramach urozmaicenia tego trzyskładnikowego dania, warto dodać kilka produktów, które wzbogacą smak i wartość odżywczą tostów. Proponujemy np. kawałek szynki, czarne oliwki czy plasterki pomidora. Dodatków nie może być za dużo, aby kanapka w trakcie podgrzewania dobrze się "skleiła". Tak przygotowane grzanki można podać nie tylko z ketchupem, ale np. salsą czy guacamole.