Jarzynowa z makaronem
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Składniki (6 porcji):
- róża brokułów
- 2 marchewki
- pietruszka
- cebula
- czerwona papryka
- por
- 3 kostki bulionowe
- 15 dag makaronu (np. rurki)
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- Makaron ugotować na półmiękko, odcedzić.
- Cebulę obrać, pokroić, paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne, pociąć w kostkę. Pietruszkę, marchewki i por oczyścić, poszatkować.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, dołożyć pozostałe warzywa, podsmażyć pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, wrzucić do garnka.
- Dodać kostki bulionowe, zalać 1 i 1/2 l gorącej wody, gotować 10 minut, wsypać podzielone na małe różyczki brokuły, gotować jeszcze 10 minut, wrzucić makaron, doprowadzić do wrzenia, zestawić, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.