GotowaniePrzepisyJarzynowa z makaronem

Jarzynowa z makaronem

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Jarzynowa z makaronem

10.01.2006 | aktual.: 20.02.2006 15:37

Składniki (6 porcji):
- róża brokułów
- 2 marchewki
- pietruszka
- cebula
- czerwona papryka
- por
- 3 kostki bulionowe
- 15 dag makaronu (np. rurki)
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku

  1. Makaron ugotować na półmiękko, odcedzić.
  2. Cebulę obrać, pokroić, paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne, pociąć w kostkę. Pietruszkę, marchewki i por oczyścić, poszatkować.
  3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, dołożyć pozostałe warzywa, podsmażyć pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, wrzucić do garnka.
  4. Dodać kostki bulionowe, zalać 1 i 1/2 l gorącej wody, gotować 10 minut, wsypać podzielone na małe różyczki brokuły, gotować jeszcze 10 minut, wrzucić makaron, doprowadzić do wrzenia, zestawić, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.
Komentarze (0)