Jedz marchewkę, będziesz piękna!
Jedzenie owoców i jarzyn o intensywnym kolorze, np. marchewki i fioletowych śliwek, podnosi atrakcyjność wyglądu, ponieważ nadaje cerze lekko żółtawy połysk - twierdzą brytyjscy naukowcy.
Jedzenie owoców i jarzyn o intensywnym kolorze, np. marchewki i fioletowych śliwek, podnosi atrakcyjność wyglądu, ponieważ nadaje cerze lekko żółtawy połysk - twierdzą brytyjscy naukowcy. Według Iana Stephena zaangażowanego we wspólny projekt uniwersytetów w St Andrews w Szkocji i w angielskim Bristolu widoczne efekty w postaci zdrowego i atrakcyjnego odcienia cery widać już po 2 miesiącach.
Stephen powiedział pismu "Grocer", że powodem są żółte pigmenty zwane karotenoidami, występujące w niektórych owocach i jarzynach.
W ramach badań poproszono 40 wolontariuszy, by ocenili 51 twarzy Szkotów pod kątem zdrowego i atrakcyjnego wyglądu. Następnie opracowano ich ranking z uwzględnieniem preferencji w odżywianiu.
Stephen sądzi, że odkrycie skłoni ludzi do bardziej zdrowego odżywiania.
- Mówienie ludziom, że za 40 lat mogą umrzeć na zawał, jeśli się nie będą zdrowo odżywiać to jedno, ale pokazanie im, że za 2 miesiące ich wygląd poprawi się, jeśli będą jeść więcej jarzyn i owoców, to zupełnie inna propozycja - uważa.
Z wcześniejszych badań wynika m.in., że suszone morele zawierają witaminę A istotną dla uzupełnienia komórek skórnych. Z kolei owoce cytrusowe bogate w witaminę C powodują, że skóra staje się jędrna. Osobom, których skóra się marszczy badacze radzą zaś jedzenie szpinaku i rzeżuchy zawierających witaminę E.
POLECAMY: WARZYWA NIE ZAWSZE ZDROWE?