GotowaniePrzepisyJesienne przeboje dla smakoszy

Jesienne przeboje dla smakoszy

Dynie, kabaczki, cukinie i patisony cieszą się wśród nas coraz większą popularnością. I świetnie, bo są pyszne i zdrowe.

Jesienne przeboje dla smakoszy

09.11.2005 | aktual.: 29.06.2010 19:27

*Dynię i jej krewniaków można przyrządzać na tysiąc sposobów. Dobrze smakuje na ostro i na słodko. Można ją dusić, piec, faszerować, Włosi nadziewają nią nawet pierogi! *
Wypróbuj koniecznie nasze przepisy – szczególnie polecamy elegancką zupę podaną w podpieczonej małej dyni i dyniowy placek. To proste, ale bardzo „widowiskowe” danie, którego nie sposób zapomnieć – twoi goście będą zachwyceni.

Dyniowate – oprócz tego, że pyszne – są także zdrowe. Dostarczają wielu cennych składników: m.in. beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B, potasu, magnezu, wapnia, żelaza i fosforu. Są również uważane za warzywa, które przedłużają młodość.

Najpopularniejsza w Polsce dynia olbrzymia – kulista, o żółtopomarańczowej, twardej skórce – najlepsza jest na zupę, do nadziewania i do duszenia. Ciemnopomarańczowa, spłaszczona, z cieńszą skórką, nadaje się raczej na marynaty oraz do przyrządzania dań na słodko.

*Dyniowy obiad z czterech dań 1. Zupa-krem z papryką i bazylią *Składniki:
- ok. 1 kg miąższu z dyni
- łyżka masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- mielona papryka
- listki bazylii
Miąższ z dyni pokroić w kostkę, zalać ok. 1,5 l zimnej wody, dodać masło, ugotować. Całość zmiksować, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Przyprawić do smaku solą i papryką. Przed podaniem posypać posiekanymi listkami bazylii.

*2. Sałatka z rostbefem i rukolą *Składniki:
- 4 łyżki marynowanej dyni
- 15 dag pieczonego rostbefu
- 2 garście rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Dynię osączyć z marynaty, przełożyć na talerz. Posypać opłukaną i osuszoną rukolą, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć plastry rostbefu.

*3. Racuchy z żółtym serem *Składniki:
- po 50 dag ziemniaków i miąższu z dyni
- 2 jajka
- 5 dag mąki
- sól
- pieprz
- 5 dag żółtego sera
- olej do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami, dynię grubiej. Wymieszać z mąką, jajkami, solą i pieprzem. Połączyć ze startym serem. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki.
* 4. Kruchy placek z dyniowym nadzieniem *Składniki:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 7 dag cukru pudru
- żółtko
- sól
- 75 dag dyni
- 5 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- cynamon
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Schłodzić, rozwałkować, wyłożyć nim formę, piec 15 min w 190°C. Cukier zrumienić z miodem i cynamonem. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i sól, poddusić. Masę dyniową wyłożyć na podpieczony spód. Piec ok. 30 min w 190°C.

Renata Rowicka

Komentarze (0)