Jogurtowy chleb z czarnuszką
Własnoręczny wypiek jest smaczniejszy i - co ważne - sami decydujemy, jakie składniki się w nim znajdą.
09.12.2015 | aktual.: 12.12.2015 21:51
Pieczenie chleba i bułek w domu to zajęcie nie tylko modne, ale przede wszystkim zdrowe. Własnoręczny wypiek jest smaczniejszy i - co ważne - sami decydujemy, jakie składniki się w nim znajdą. Tym samym ochronimy bliskich przed podejrzanie pulchnymi bułkami czy chlebem z konserwantami. Jak się okazuje przepis na domowy bochenek nie jest skomplikowany i czasochłonny.
Swoim pomysłem na chleb podzieliła się Patrycja Wnorowska - mama i autorka bloga "Smakołyki Alergika". Jej zdaniem taka propozycja jest aromatyczna i idealnie wilgotna.
Składniki: 300 g mąki pszennej typ 65, 200 g mąki żytniej typ 720, 3 łyżki dowolnych otrąb, 200 ml jogurtu, 250 ml ciepłej wody, opakowanie suchych drożdży, łyżka czarnuszki, łyżka soli, łyżeczka cukru.
Przygotowanie: wszystkie składniki umieść w misce i wyrabiaj mikserem z hakami do ciasta przez ok. 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do formy i odstaw na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw chleb i piecz ok. 45 minut.