Kanapki z kawiorem i jajkiem
Ozdobić natką pietruszki lub selera i połówkami koktajlowych pomidorków.
Składników:
- 4 kromki pieczywa tostowego, najlepiej pszennego
- masło do posmarowania
- 4 łyżeczki kawioru
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- sól
- natka selera lub pietruszki, pomidorki koktajlowe do dekoracji
Z kromek pieczywa tostowego odkroić skórkę,
każdą kromkę posmarować cienką warstwą masła,
przekroić ostrym nożem, tak by powstały z niej 4 kwadraty,
ugotowane na twardo żółtka drobno posiekać lub zetrzeć w specjalnej maszynce, posypać nimi połowę kwadratów, oprószyć solą,
resztę kanapeczek posmarować kawiorem,
na talerzu, półmisku lub ozdobnej tacy układać na przemian kanapeczki tak, by powstała z nich różnobarwna szachownica,
ozdobić natką pietruszki lub selera i połówkami koktajlowych pomidorków.