GotowaniePrzepisyKapitański omlet z bekonem

Kapitański omlet z bekonem

Przed podaniem posypać natką i szczypiorkiem, podawać z surówkami.

Kapitański omlet z bekonem

02.01.2006 | aktual.: 20.02.2006 15:37

20 min, 4 porcje
Porcja 310 kcal

Składniki:
- 10 dag wędzonego bekonu
- 2 cebule
- 1 por
- 2 ugotowane ziemniaki
- natka
- szczypiorek
- 6 jajek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju

Bekon pokroić na grube plastry, a potem w słupki lub w kostkę,
pora oczyścić, odciąć korzonki i zielone liście, opłukać, pokroić w krążki,
cebule obrać z łupin, pokroić w dużą kostkę,
ziemniaki pokroić w dość dużą kostkę, natkę i szczypiorek opłukać, posiekać,
na patelni rozgrzać olej, włożyć bekon, zrumienić, dodać cebulę i por, poddusić, mieszając,
dodać pokrojone ziemniaki, wlać rozkłócone jajka, oprószyć solą i pieprzem,
omlet trzymać na ogniu do czasu, aż jajka się zetną, nie mieszać,
przed podaniem omlet posypać natką i szczypiorkiem, podawać z surówkami.

Komentarze (0)