Kasza jaglana w kalarepce
Kalarepki napełnić kaszą i grzybami, ułożyć na pozostałej kaszy, przykryć czapeczkami.
Składniki:
- 4 kalarepki
- 15 dag kaszy jaglanej
- 100 ml mleka
- sól
- 2 łyżki masła
- 15 dag kurek
- cebulka
- natka
- pieprz
Kaszę sparzyć wrzątkiem, ugotować w 400 ml wody z dodatkiem mleka, soli i łyżki masła; kalarepki oczyścić, umyć, jeśli mają zdrewniałą skórkę, obrać, gotować ok. 20 minut, osączyć, przestudzić; z każdej kalarepki odciąć czapeczkę, wydrążyć środek, tak by pozostała miseczka grubości ok. 1 cm, wydrążony miąższ posiekać, wymieszać z kaszą i natką, przyprawić; kurki oczyścić, przesmażyć na maśle z posiekaną cebulką, przyprawić; kalarepki napełnić kaszą i grzybami, ułożyć na pozostałej kaszy, przykryć czapeczkami.