GotowaniePrzepisyKawa - zastrzyk energii?

Kawa - zastrzyk energii?

Kawa - zastrzyk energii?
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
27.07.2007 09:12, aktualizacja: 27.06.2010 15:10

O kawie wiadomo nie od dziś, że rozjaśnia umysł i dodaje energii. Amerykańscy naukowcy ustalili, że właśnie kawa jest wspaniałym źródłem tak pożytecznych dla organizmu antyutleniaczy.

O kawie wiadomo nie od dziś, że rozjaśnia umysł i dodaje energii. Amerykańscy naukowcy ustalili, że właśnie kawa jest wspaniałym źródłem tak pożytecznych dla organizmu antyutleniaczy, korzystnych dla zdrowia, bo neutralizują bardzo szkodliwe wolne rodniki tlenowe.

Wolne rodniki powstają w organizmie w procesach energetycznych z udziałem tlenu. Przyspieszają procesy starzenia, przyczyniają się do powstawania nadciśnienia, raka, szkodzą systemowi odpornościowemu. Antyutleniacze to witaminy (A, C, E), beta-karoten, magnez, selen.

Jak podkreślają specjaliści w internetowym poradniku medycznym (www.poradnikmedyczny.pl), redukcja ilości wolnych rodników za pomocą odpowiedniej diety wydłuża życie, zatrzymuje rozwój niektórych nowotworów i podnosi ogólną odporność.

Joe A. Vinson, profesor chemii z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii, twierdzi, że kawa dostarcza więcej antyutleniaczy niż wszelkie inne potrawy i napoje. Powołuje się przy tym na wyniki badań, określających zawartość antyutleniaczy w ponad 100 różnych owocach, warzywach, przyprawach, olejach i typowych napojach.

Pierwsza piątkę bogatych w antyutleniacze produktów tworzą - oprócz bezkonkurencyjnej kawy - herbata, banany, fasola i kukurydza.

Oczywiście nie chodzi o to, żeby kawą zastępować owoce i warzywa w diecie, natomiast warto docenić działanie kawy.

Associated Press przypomina opublikowane w lutym w "Journal of the National Cancer Institute" wyniki badań naukowców japońskich, wskazujące na znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na raka u osób, które kawę piją codziennie lub prawie codziennie.

AP wskazuje też na badania naukowców z Harvard School of Public Health, którzy w zeszłym roku wykazali związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę. (PAP)

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu:PAP