GotowaniePrzepisyKotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej będą idealne na obiad lub kolację dla miłośników zdrowych potraw z dobrych składników.

Kotlety z kaszy jaglanej
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Kotlety z kaszy jaglanej będą idealne na obiad lub kolację dla miłośników zdrowych potraw z dobrych składników. Jak zapewnia autorka przepisu Paulina Krajewska, są bardzo uniwersalne, można podać je z rozmaitymi dodatkami, przez co jeszcze skuteczniej mogą zawojować dotychczasowymi wyobrażeniami na temat kotletów.

Składniki na kotlety z kaszy jaglanej(ok. 5 szt): 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 cebula, pęczek świeżego oregano, pieprz czarny do smaku, sól do smaku, 1 łyżka mąki żytniej typ 720.

Wykonanie: kaszę rozetrzyj przy pomocy łyżki, następnie połącz ją z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, posiekanym oregano i pozostałymi składnikami. Z gotowej masy uformuj kotleciki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w 180 stopniach C przez około 20 minut do czasu, aż będą złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz.

Sugestie autorki: masę na kotlety możesz też przez moment zblendować. Do kotletów możesz dodać inne przyprawy oraz zioła lub natkę. Kotleciki możesz też usmażyć na patelni. Cebulę możesz zastąpić kilkoma ząbkami czosnku. Ja swoje kotlety podałam na czerwonej kapuście. Kotleciki idealnie sprawdzą się w burgerach! Świetnie smakują też z warzywami, gęstym sosem, gulaszem lub po prostu aromatyczną oliwą.

Wersja light: do masy na kotlety dodaj chilli. Zmniejsz ilość soli lub zupełnie z niej zrezygnuj.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)