Krem z białych szparagów
Od połowy kwietnia do mniej więcej początków lipca trwa sezon na szparagi. Warto wprowadzić je do codziennego menu, ponieważ szparagi to doskonałe źródło witamin B, C, K, kwasu foliowego, żelaza czy potasu.
Ten przepis na krem jest niezwykle prosty w przygotowaniu i nie posiada dodatku śmietany czy innych zagęszczaczy. Czas przygotowania to zaledwie 30 minut.
Składniki na dwie porcje:
- białe szparagi - pęczek (ok. 8-10 szparagów)
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (dobrej jakości lub domowego rosołu)
- pół żółtej cebuli
- sól, pieprz,
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- łyżka oliwy z oliwek
- rukiew wodna lub rukola do podania
Przygotowanie:
- Umyj szparagi i usuń twardsze końcówki. Za pomocą obieraczki obierz je z łykowatej skórki, po czym odkrój łepki i odłóż. Szparagi pokrój na mniejsze elementy - ok. 2 cm kawałki.
- W garnku rozgrzej oliwę i dodaj do niej cebulę posiekaną w drobną kostkę. Przesmaż szybko do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie do garnka dodaj pokrojone szparagi, póki co bez główek. Smaż około 2 minut i wlej gorący bulion. Gotuj wszystko 5 minut, po czym dodaj główki i gotuj kolejne 2-3 minuty.
- Wyjmij kilka główek, które wykorzystasz podczas podaniac potrawy. Zmiksuj zupę i dopraw ją do smaku: solą, pieprzem – najlepiej białym i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.
- Podawaj zupę ozdabiając ją główkami szparagów oraz rukolą lub rukwią wodną.
Zobacz także: najlepszy przepis na makaron z truskawkami
Źródło: www.nietylkopasta.pl