Kremówki ze śmietaną
Nietrudne w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne.
06.10.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:34
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- 3 żółtka
- 750 ml mleka
- po 4 łyżki mąki ziemniaczanej i cukru
- 2 łyżki masła
- bita śmietana (przygotujesz ją z 300 ml śmietany kremówki, 3 łyżek cukru pudru i torebki cukru waniliowego)
- cukier puder do posypania
Ciasto rozmrozić, przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, piec ok. 25 min.
w 220°C, ostudzić, podzielić na dwie równe części.
Zagotować 500 ml mleka z masłem i cukrem, resztę rozmieszać z żółtkami i mąką, wlać do mleka, gotować 3 min. mieszając.
Przestudzony budyń wyłożyć na 1 część ciasta, przykryć bitą śmietaną i resztą ciasta, schłodzić, pokroić, posypać cukrem pudrem.
By ładnie pokroić ciastka, najlepiej górną warstwę ciasta pociąć na kwadraty za pomocą nożyczek, a resztę, czyli krem i dolną warstwę ciasta, pokroić nożem.