Kuchnia skandynawska
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne. Szwedzki bufet to raj dla każdego smakosza: jest na nim wszystko, co w chłodnym klimacie potrzebne do przetrwania dnia. Mięsa, ryby, borówkowe sosy, pikle i dużo sałatek.
07.03.2006 | aktual.: 28.06.2010 19:09
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne. Szwedzki bufet to raj dla każdego smakosza: jest na nim wszystko, co w chłodnym klimacie potrzebne do przetrwania dnia. Mięsa, ryby, borówkowe sosy, pikle i dużo sałatek.
Skandynawowie uważają, że idealne danie to jedno mięso i dwie jarzyny. Jedzą sporo ziemniaków, gotowanych i marynowanych warzyw - sprowadzanych ze wszystkich stron świata.
Duński półmisek śledziowy:
- 4 filety matiasów w oleju
- 5 marynowanych buraczków
- 3 łyżki kaparów
- 2 średnie cebule
- po łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
- 4 korniszony
- po 1/3 szklanki majonezu i jogurtu
- 1 łyżka keczupu
- sól, świeżo zmielony pieprz, cukier puder
- Pokrój śledzie na małe kawałki i ułóż na półmisku.
- Podaj z gorącymi ziemniakami. Częstym dodatkiem są do tego półmiska połówki jaj ugotowanych na twardo.
Gorące kanapki:
- 6 kromek bułki, 4 kromki razowego chleba
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g sera śmietankowego
- 100 g mielonej wieprzowiny
- 1 por, 1 czerwona papryka
- 125 ml śmietany kremowej
- 2 jajka
- 50 g utartego sera (grojer, edamski)
- sól, pieprz, liście sałaty
- 100 g masła
- Pokrój w paseczki boczek, a białe części pora w cienkie krążki. Rozgrzej na małej patelni łyżkę masła, smaż przez 5 minut boczek i pora. Wbij jajko, wsyp sól i pieprz, wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia.
- Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Podsmaż mielone mięso razem z 2 łyżkami posiekanej drobno papryki. Przypraw keczupem wymieszanym z 2 łyżkami wody, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.
- Pokrój w kostkę resztę papryki, wymieszaj z serem śmietankowym. Przypraw obficie pieprzem i solą (oszczędniej).
- Posmaruj masłem kromki bułki i razowego chleba. Smaruj przygotowanymi pastami (z bekonu, mięsa i twarogu). Posyp kanapki z bekonem i z mieloną wieprzowina utartym serem.
Ułóż wszystkie kanapki na blasze i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 220o piekarnika. Podaj na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty. Wyborny dodatek do piwa na małe towarzyskie spotkanie.