GotowaniePrzepisyKuchnia skandynawska

Kuchnia skandynawska

Kuchnia skandynawska
07.03.2006 11:59, aktualizacja: 28.06.2010 19:09

Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne. Szwedzki bufet to raj dla każdego smakosza: jest na nim wszystko, co w chłodnym klimacie potrzebne do przetrwania dnia. Mięsa, ryby, borówkowe sosy, pikle i dużo sałatek.

Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne. Szwedzki bufet to raj dla każdego smakosza: jest na nim wszystko, co w chłodnym klimacie potrzebne do przetrwania dnia. Mięsa, ryby, borówkowe sosy, pikle i dużo sałatek.

Skandynawowie uważają, że idealne danie to jedno mięso i dwie jarzyny. Jedzą sporo ziemniaków, gotowanych i marynowanych warzyw - sprowadzanych ze wszystkich stron świata.

Duński półmisek śledziowy:

  1. 4 filety matiasów w oleju
  1. 5 marynowanych buraczków
  1. 3 łyżki kaparów
  1. 2 średnie cebule
  1. po łyżce posiekanego koperku i szczypiorku
  1. 4 korniszony
  1. po 1/3 szklanki majonezu i jogurtu
  1. 1 łyżka keczupu
  1. sól, świeżo zmielony pieprz, cukier puder
  1. Pokrój śledzie na małe kawałki i ułóż na półmisku.
  1. Posiekaj drobno buraczki, korniszony, cebulę i kapary. Wsyp do salaterki. Dodaj szczypiorek i koperek. Wlej śmietanę, majonez i keczup, wymieszaj wszystko. Przypraw solą, pieprzem i cukrem pudrem. Polej sosem śledzie na półmisku.
  1. Podaj z gorącymi ziemniakami. Częstym dodatkiem są do tego półmiska połówki jaj ugotowanych na twardo.

Gorące kanapki:

  1. 6 kromek bułki, 4 kromki razowego chleba
  2. 100 g wędzonego boczku
  3. 100 g sera śmietankowego
  4. 100 g mielonej wieprzowiny
  5. 1 por, 1 czerwona papryka
  6. 125 ml śmietany kremowej
  7. 2 jajka
  8. 50 g utartego sera (grojer, edamski)
  9. sól, pieprz, liście sałaty
  10. 100 g masła
  1. Pokrój w paseczki boczek, a białe części pora w cienkie krążki. Rozgrzej na małej patelni łyżkę masła, smaż przez 5 minut boczek i pora. Wbij jajko, wsyp sól i pieprz, wymieszaj i po chwili zdejmij z ognia.
  1. Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Podsmaż mielone mięso razem z 2 łyżkami posiekanej drobno papryki. Przypraw keczupem wymieszanym z 2 łyżkami wody, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia.
  1. Pokrój w kostkę resztę papryki, wymieszaj z serem śmietankowym. Przypraw obficie pieprzem i solą (oszczędniej).
  1. Posmaruj masłem kromki bułki i razowego chleba. Smaruj przygotowanymi pastami (z bekonu, mięsa i twarogu). Posyp kanapki z bekonem i z mieloną wieprzowina utartym serem.

Ułóż wszystkie kanapki na blasze i wstaw na 15 minut do nagrzanego do 220o piekarnika. Podaj na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty. Wyborny dodatek do piwa na małe towarzyskie spotkanie.