GotowaniePrzepisyKwaśne czujemy później

Kwaśne czujemy później

Kwaśne czujemy później
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
10.06.2008 13:55, aktualizacja: 29.06.2010 00:48

Reakcja receptorów kwaśnego smaku na kwaśne substancje jest opóźniona. Smak ten odczuwamy dopiero kiedy źródło kwaśnego smaku zostaje usunięte - informują na łamach pisma "EMBO" naukowcy z Japonii.

Reakcja receptorów kwaśnego smaku na kwaśne substancje jest opóźniona. Smak ten odczuwamy dopiero kiedy źródło kwaśnego smaku zostaje usunięte – informują na łamach pisma „EMBO” naukowcy z Japonii.

Za odczuwanie smaku kwaśnego jedzenia czy picia odpowiadają receptory PKD1L3-PKD2L1, które są kanałami wapniowymi zlokalizowanymi w błonie komórkowej. Bodziec (kwaśna substancje) aktywuje je i prowadzi do otwarcia kanału i napływu jonów wapnia do komórki.

Profesorowie Makoto Tominaga i Hitoshi Inada z National Institute for Physiological Sciences w Okazaki odkryli, że kanały te otwierają się dopiero po usunięciu kwaśnej substancji.

Naukowcy badali aktywność kanału PKD1L3-PKD2L1 stymulowaną przez kwaśny bodziec przy użyciu techniki obrazowania stężenia wapnia i metod elektrofizjologicznych. Wykazali, że hodowane w laboratorium komórki, które mają na swojej powierzchni ten kanał (receptor) reagują zwiększeniem poziomu wapnia nie na samą stymulację kwaśnym, ale bezpośrednio po usunięciu kwaśnej substancji.

Autorzy pracy tłumaczą: „Kanały PKD1L3-PKD2L1 są obecne w kubkach smakowych na wewnętrznej stronie języka, blisko ślinianek. Kwaśne substancje, takie jak zepsute pożywienie i inne szkodliwe substancje, są dla ludzi niebezpieczne, dlatego mogą być szybko usuwane przez ślinę. Opóźniona reakcja kanałów PKD1L3-PKD2L1, którą odkryliśmy, pozwala nam odczuwać kwaśny smak nawet po usunięciu kwaśnego pożywienia”. (PAP)

Źródło artykułu:PAP