Łatwe przepisy na ciasta
Ciasta zaliczają się do grupy tradycyjnych deserów, które z powodzeniem można zaserwować swoim gościom. Powszechnie uważa się, że pieczenie ciast zarezerwowane jest dla osób zaawansowanych w sztuce kulinarnej. Tymczasem istnieją łatwe przepisy na ciasta, których odtworzenie nie będzie stanowiło problemu dla osób rozpoczynających swoją przygodę z cukiernictwem.
Łatwy przepis na ciasto z budyniem
Ciasto z budyniem jest bardzo prostym w przygotowaniu deserem, z którym bez trudu poradzą sobie nawet osoby początkujące. To świetny materiał na pierwsze ciasto w życiu i strzał w dziesiątkę dla osób, które poszukują łatwych przepisów na ciasta.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki krupczatki (ewentualnie może być poznańska lub tortowa).
- ¾ kostki margaryny.
- 3 łyżki śmietany 18%.
- 0,5 szklanki cukru.
- 1 łyżka proszku do pieczenia.
- 4 żółtka.
Masa
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem.
- 1 litr pełnotłustego mleka.
- 2 łyżeczki mąki kartoflanki.
Kruszonka
- 200 g margaryny.
- 100 g cukru.
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowy.
- 0,5 szklanki mąki krupczatki.
Sposób przygotowania:
- Na początku wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto i ugniataj je przez kilka minut do czasu aż powstanie gładka masa. Następnie przełóż ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie masz papieru, możesz posypać blachę bułką tartą lub kaszą manną).
- Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu i w trakcie gotowania dodaj do niego dwie łyżeczki kartoflanki. Wówczas, gdy budyń będzie już gotowy, przełóż go na ciasto.
- Z pozostałych po żółtkach białek ubij pianę i nałóż ją na budyń.
- Przygotuj kruszonkę — wymieszaj ze sobą margarynę, cukier (zwykły i waniliowy) i mąkę krupczatkę, a następnie nałóż ją na wierzch ciasta.
- Wstaw ciasto do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez ok. 45 minut.
Łatwy przepis na ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami, czyli popularna szarlotka to jedno z najbardziej uwielbianych deserów wśród Polaków. Łatwy przepis na ciasto z jabłkami sprawi, że bez większego problemu poradzą sobie z nim nawet osoby, które nigdy wcześniej nie piekły żadnych wyrobów cukierniczych. Co istotne, zamiast jabłek do tego ciasta można dodać inne owoce np. śliwki, wiśnie czy truskawki.
Składniki:
- 250 g mąki tortowej.
- 200 g cukru.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 0,5 łyżeczki sproszkowanego cynamonu (może być również laska cynamonu).
- 4 jabłka.
- Olej rzepakowy i bułka tarta na blachę.
- Cukier puder do posypania ciasta.
Sposób przygotowania:
- Na początku umyj i obierz 3 jabłka (najlepiej sprawdzi się: antonówka i szara reneta), a następnie zmiksuj je za pomocą miksera lub blendera. W dalszej kolejności do jabłek dodaj: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
- Wlej masę do brytfanki posmarowanej olejem rzepakowym i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostałe jabłko umyj, obierz, pokrój i ułóż na cieście.
- Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 40 minut (między czasie sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
- Po wyjęciu ciasta posyp je cukrem pudrem i podawaj z lodami.
Łatwy przepis na ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe należy do ulubionych deserów naszych pociech. Jest słodkie sycące i niestety bardzo kaloryczne, jednakże od czasu do czasu kawałek tego ciasta nikomu nie zaszkodzi. Co ważne, łatwy przepis na ciasto czekoladowe sprawia, że możemy deser ten wykonywać nawet raz w tygodniu bez większego trudu.
Składniki
Ciasto:
- 80 g masła.
- 100 g czekolady deserowej.
- 125 ml mleka pełnotłustego.
- 2 jajka.
- 150 g cukru.
- 150 g mąki.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej.
- 50 g masła.
Sposób przygotowania:
- Na dnie brytfanki lub tortownicy wyłóż papier do pieczenia (jeśli nie masz papieru możesz użyć oleju rzepakowego lub bułki tartej).
- Pokrój masło i połam czekoladę w kosteczki, a następnie podgrzej ją na małym ogniu, mieszając do czasu aż składniki się roztopią i uzyskamy gładką masę czekoladową. Następnie dodaj mleko i dobrze wymieszaj.
- W osobnym naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- W osobnym naczyniu przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj. W dalszej kolejności dodaj puszystą masę jajeczną i masę czekoladową i miksuj na małych obrotach.
- Przełóż ciasto do brytfanki lub tortownicy i wstaw do rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez ok. 45 minut.
- Między czasie zabierz się za przygotowanie polewy: do rondelka włóż połamaną w kostkę czekoladę i pokrojone masło i cały czas mieszając, podgrzewaj na małym ogniu do czasu aż uzyskasz gładką masę. Po wyjęciu ciasta piekarnika polej je polewą.