Lepszy sposób na pizzę?

Ulepszony sposób fermentacji ciasta na pizzę
i jego pieczenia może podnieść zdrowotną wartość tej potrawy -
poinformowano podczas 233. zjazdu American Chemical Society w
Chicago.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Ulepszony sposób fermentacji ciasta na pizzę i jego pieczenia może podnieść zdrowotną wartość tej potrawy - poinformowano podczas zjazdu American Chemical Society w Chicago.

ZWIERZE(NIA) INTERANUTÓW-internautow-5983072153678465a)

Co polepsza smak pizzy?

Wypiekający pizzę fachowcy (zwani niekiedy pizzaiolo lub pizzermanami) od dawna wiedzieli, że dłuższe pieczenie w wyższej temperaturze polepsza smak pizzy. Jednak według nowych badań tak intensywne pieczenie może także zwiększyć poziom przeciwutleniaczy w cieście, zwłaszcza gdy przygotowano je z mąki pełnoziarnistej.

Uważa się, że dieta bogata w przeciwutleniacze zmniejsza ryzyko nowotworów i chorób serca.

Znany produkt

Naukowcy z University of Maryland skupili się na cieście, z którego wypieka się pizzę, ponieważ to typowo włoskie danie jest też jednym z najbardziej rozpowszechnionych produktów żywnościowych w USA.

WASZE PRZEPISY:
Odpowiednio dobierając rodzaj mąki, czas pieczenia i temperaturę można upiec pizzę, w której jest naprawdę dużo przeciwutleniaczy. Dłuższy czas pieczenia może podnieść poziom przeciwutleniaczy o 60 procent, a wyższa temperatura - do 82 procent (zależnie od rodzaju mąki i przyjętej metody pomiaru poziomu przeciwutleniaczy).

Jednoczesne podniesienie temperatury i czasu pieczenia pizzy także jest możliwe, choć proces ten trzeba monitorować, by się nie przypaliła.

Wszystko dzięki przeciwutleniaczom?

Także czas przechowywania ciasta przed pieczeniem i zachodząca wówczas fermentacja wpływają na zawartość przeciwutleniaczy - może ona wzrosnąć nawet o 100 procent, jeśli ciasto fermentowało 48 godzin. Wydaje się, że przeciwutleniacze są produkowane przez drożdże.

Naukowcy pod kierunkiem profesor Liangli Lucy Yu chcą się zająć także sposobami zwiększenia zawartości przeciwutleniaczy w takich produktach, jak pełnoziarnista mąka. Badania nie są bynajmniej finansowane przez producentów pizzy, ale przez amerykańskie ministerstwo rolnictwa.(PAP) pmw/ krx/

WASZE PRZEPISY:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Sochacka wygrała nagrodę. Powiedziała o swojej mamie
Sochacka wygrała nagrodę. Powiedziała o swojej mamie
Był gwiazdą "Harrego Pottera". Zmagał się z chorobami
Był gwiazdą "Harrego Pottera". Zmagał się z chorobami
Olejnik już nosi najmodniejsze buty jesieni. To prawdziwy hit
Olejnik już nosi najmodniejsze buty jesieni. To prawdziwy hit
Przekonywali ją do zabiegów medycyny estetycznej. Tak reagowała
Przekonywali ją do zabiegów medycyny estetycznej. Tak reagowała
Mery Spolsky w odważnej stylizacji. Na gali #Wszechmocne 2025 zaszalała z prześwitami
Mery Spolsky w odważnej stylizacji. Na gali #Wszechmocne 2025 zaszalała z prześwitami
"Leżałam w łóżku i płakałam". Łucyan na scenie mówiła o tym, co przeżyła
"Leżałam w łóżku i płakałam". Łucyan na scenie mówiła o tym, co przeżyła
Wlej do ciepłej wody i przetrzyj półki. Kurz zniknie z mebli na długo
Wlej do ciepłej wody i przetrzyj półki. Kurz zniknie z mebli na długo
Choruje na rzadką chorobę. Powiedział, czego się boi
Choruje na rzadką chorobę. Powiedział, czego się boi
Zakochał się w przyjaciółce żony. Słono za to zapłacił
Zakochał się w przyjaciółce żony. Słono za to zapłacił
Wlej do pnia, a nie zostanie po nim ślad. Bez użycia koparki
Wlej do pnia, a nie zostanie po nim ślad. Bez użycia koparki
Janachowska na gali #Wszechmocne 2025 zadała szyku. Klasa sama w sobie
Janachowska na gali #Wszechmocne 2025 zadała szyku. Klasa sama w sobie
Pies robi tak, gdy go przytulasz? Od razu przestań
Pies robi tak, gdy go przytulasz? Od razu przestań