GotowaniePrzepisyŁosoś z syropem klonowym

Łosoś z syropem klonowym

Syrop klonowy połączony z białym octem winnym nadaje łososiowi niespotykany, słodko-kwaśny smak.

Łosoś z syropem klonowym

20.06.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32

Składniki:
- 800 g filetu z łososia, bez skóry i ości
- 2 cebule
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka białego octu winnego
- 30 g masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- świeżo zmielony pieprz

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 210°C.
  2. Filet z łososia opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sprawdzić, czy nie zostały ości, przesuwając po mięsie palcem.
  3. Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki. W miseczce wymieszać syrop klonowy z octem.
  4. W żaroodpornym naczyniu rozgrzać masło z olejem. Włożyć łososia, polać masłem z olejem, doprawić solą i pieprzem. Skropić wymieszanym z octem syropem klonowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut; 2-3 razy rybę polać sosem. Na 5 minut przed końcem pieczenia na łososiu ułożyć pokrojone cebule.
  5. Zaraz podawać z pieczonymi ziemniakami, polanymi kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem.

Jacques Le Divellec, "Ryby i owoce morza, 400 przepisów", Larousse Polska 2004

Zobacz także
Komentarze (0)