GotowaniePrzepisyŁosoś z syropem klonowym
Łosoś z syropem klonowym
Syrop klonowy połączony z białym octem winnym nadaje łososiowi niespotykany, słodko-kwaśny smak.
20.06.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
Składniki:
- 800 g filetu z łososia, bez skóry i ości
- 2 cebule
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka białego octu winnego
- 30 g masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- Nagrzać piekarnik do temperatury 210°C.
- Filet z łososia opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Sprawdzić, czy nie zostały ości, przesuwając po mięsie palcem.
- Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki. W miseczce wymieszać syrop klonowy z octem.
- W żaroodpornym naczyniu rozgrzać masło z olejem. Włożyć łososia, polać masłem z olejem, doprawić solą i pieprzem. Skropić wymieszanym z octem syropem klonowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut; 2-3 razy rybę polać sosem. Na 5 minut przed końcem pieczenia na łososiu ułożyć pokrojone cebule.
- Zaraz podawać z pieczonymi ziemniakami, polanymi kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem.
Jacques Le Divellec, "Ryby i owoce morza, 400 przepisów", Larousse Polska 2004