Makaron bolognese a’la mafioso
Sycący, prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny. Makaron typu bolognese większości kojarzy się z nitkami spaghetti oblanymi pomidorowym sosem, podanymi z dużą ilością żółtego sera, a także dodatkiem bazylii, czosnku i oregano. Danie to, a konkretnie sos, ma jednak swoją własną kategoryzację.
W 1982 roku włoscy kucharze zastrzegli tradycyjną recepturę na nią w miejskiej Izbie Handlu, Przemysłu i Rolnictwa. Oryginalny przepis wskazuje jasno, że sos boloński składa się w równej mierze z: mielonej wołowy, pomidorowej passaty i pancetty (włoskiego boczku) oraz warzyw (marchwi, selera naciowego i cebuli). Musi zawierać także dodatek wytrawnego czerwonego wina, odrobinę mleka, oliwę lub masło i przyprawy. Sos bolognese powinien być gotowany przez minimum dwie godziny, serwowany z pastą typu tagliatelle (czyli wstążki) i z dodatkiem parmezanu. Warto pamiętać, że bolognese to przede wszystkim sos mięsny, do którego włoskie mammy tylko dorzucały warzywa. W niektórych przepisach podawany jest też cynamon lub mielone goździki dla wzmocnienia smaku. Mimo wielu wytycznych, danie to nie należy do najtrudniejszych, a w pełni zaspokaja największy głód i wprawia w dobry nastrój. We włoskich filmach to potrawa odgrywająca kluczową rolę nie tylko w rodzinnym biesiadowaniu, ale również w relacjach kochanków.
Widok kobiety delektującej się wstążkami z aromatycznym sosem to jednoznaczne zaproszenie. Bez dwóch zdań danie to może znaleźć się na stole największego mafiosa.
Składniki: 250 g makaronu typu tagliatelle, 250-300 g mięsa mielonego wołowego, miąższ z 300 g pomidorów lub 270 g passaty pomidorowej, 1 mała marchewka, 1 łodyga selera naciowego, 1/2 dużej cebuli, 50 ml czerwonego wina, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku (opcjonalnie dla smaku), sól, świeżo mielony czarny pieprz, cukier, parmezan lub grana padano, listki świeżej bazylii do dekoracji (opcjonalnie), 1/2 papryczki chili (opcjonalnie).
Sposób przygotowania: marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Seler umyć i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę, po chwili dodać warzywa i rozgnieciony czosnek (opcjonalnie). Można dodać także posiekaną papryczkę chili, która doda pikanterii i mocy całej potrawie. Podsmażać na wolnym ogniu, raz po raz mieszając. W kolejnym kroku dodać mięso i smażyć kilka minut. Dolać wino, wymieszać i zredukować nadmiar płynu. Wlać passatę, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Makaron ugotować al dente według opisu na opakowaniu. Gotowy dokładnie odcedzić i za pomocą specjalnej łyżki lub chwytaka przełożyć do sosu. Wymieszać, nałożyć na talerze, dodać starty ser i listki bazylii.