GotowaniePrzepisyMarmurek
Marmurek
Dopiero pokrojone w plastry, tradycyjne ciasto marmurkowe, ujawnia swoją podwójną naturę.
18.03.2015 | aktual.: 20.03.2015 10:40
Dopiero pokrojone w plastry, tradycyjne ciasto marmurkowe, ujawnia swoją podwójną naturę.
Składniki:
• 30 gram posiekanej gorzkiej czekolady Lindt Excellence 85% kakao
• 1 i 1/3 filiżanki (300 gram) miękkiego masła
• 1 i 1/2 filiżanki (300 gram) cukru
• 5 jaj
• 2 i 1/2 filiżanki (300 gram) przesianej mąki
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Formę do ciasta smarujemy masłem i dokładnie oprószamy mąką. Połamaną na cząsteczki czekoladę wkładamy do rondelka i podgrzewamy mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady. Następnie zdejmujemy rondel z gazu i odstawiamy na bok.
- Ucieramy masło z 2/3 cukru na puszystą masę, dodajemy żółtka, mąkę i mieszamy. Z białek i pozostałego cukru ubijamy bardzo sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Oddzielamy mniej niż 1/2 ciasta i wkładamy do miseczki. Następnie dodajemy do niego rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Na wcześniej przygotowaną formę wykładamy dwie części ciasta tak aby się połączyły. Wygładzamy powierzchnię ciasta za pomocą noża zanurzonego w oleju. Pieczemy ciasto około 50 minut. Możemy również sprawdzić czy ciasto jest gotowe, za pomocą patyczka, wkładanego w ciasto w trakcie pieczenia. Jeśli patyczek będzie czysty, oznacza to, iż ciasto jest gotowe do spożycia. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy kakao lub cukrem pudrem.