Melon zawijany w bekon
Udekorować gałązkami koperku lub natki pietruszki.
07.03.2006 | aktual.: 27.03.2006 17:25
15 min, 6 porcji
Porcja 90 kcal
Składniki:
- 1 dobrze dojrzały melon zielony lub żółty
- 10 dag wędzonego bekonu, chudego boczku albo wędzonki krotoszyńskiej w kawałku lub w plasterkach
- gałązka świeżego koperku lub natki pietruszki do dekoracji
Melon dokładnie umyć w zimnej wodzie, wytrzeć do sucha, nie obierać,
pokroić wzdłuż na 6 cząstek, usunąć pestki razem z otaczającym je miąższem,
bekon, boczek lub wędzonkę pokroić na bardzo cienkie plasterki,
każdy kawałek melona owinąć plastrem wędliny, można spiąć wykałaczką, cząstki ułożyć na talerzu,
udekorować gałązkami koperku lub natki pietruszki,
przystawkę można też ozdobić kulkami wyciętymi z miąższu melona za pomocą specjalnej łyżeczki.