Menu na rodzinną kolację

Rodzinna kolacja jest dobrą okazją, by na wszystkich zgromadzonych gościach zrobić dobre wrażenie i pokazać się od najlepszej strony. Kolacja powinna zaczynać się o 19.00 lub 20.00 i składać się z minimum trzech potraw: przystawki — na ciepło lub na zimno, dania głównego i słodkiego poczęstunku. Przy tworzeniu menu na rodzinną kolację należy unikać kłopotliwych dań, które mogą skutkować wzdęciami i przykrym zapachem z ust.

Menu na rodzinną kolację
Źródło zdjęć: © iStock.com

27.07.2018 | aktual.: 23.01.2019 13:46

Kulinarny savoir-vivre

Zanim zabierzemy się za przygotowanie menu na kolację rodzinną, powinniśmy zacząć od sprawdzenia stanu swojej zastawy. Jednym z najczęstszych faux-pas jest zdekompletowana zastawa, która nie stawia gospodarzy w najlepszym świetle. Jeśli przygotowujemy uroczyste przyjęcie rodzinne, powinniśmy pamiętać nie tylko o kompletnej zastawie, ale również o białym obrusie i ozdobnym bieżniku. Kolacja rodzinna wymaga także odpowiedniego ułożenia zastawy. Często popełnianym błędem jest układanie jednego talerza na drugim (wyjątkiem jest talerz — podstawa, na którym nie serwuje się posiłków). Kolejną ważną kwestią jest ułożenie sztućców — należy je umieścić po obu stronach talerzy, w kolejności zależnej od podawanych dań. Co istotne, noże powinny być zwrócone ząbkami w kierunku talerza, a łyżki i widelce wgłębieniami w górę. Specjalne miejsce należy się łyżeczce deserowej, którą należy umieścić tuż nad talerzem. Oprócz tego warto pamiętać o kieliszkach — z lewej strony należy postawić szklankę do wody, dalej pękaty kieliszek do czerwonego wina, następnie wydłużony — do białego, a na koniec — do szampana i do wódki.

*Oczaruj domowników eleganckimi naczyniami do serwowania z WP radarOkazji. *

Przystawki na rodzinną kolację

Obowiązkową pozycją w menu rodzinnej kolacji są przystawki, które można przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Należy przy tym mieć na uwadze, że przystawki są małymi daniami, których celem jest rozbudzenie apetytu wszystkich zgromadzonych gości. Dobrym, chociaż nieco czasochłonnym pomysłem, jest przygotowanie kilka przystawek. W menu powinny znaleźć się pozycje mięsne, wegetariańskie i wegańskie. Warto przy tym uwzględnić preferencje kulinarne zaproszonych członków rodziny.

Kilka propozycji przystawek na rodzinną kolację:

Danie główne na rodzinną kolację

Powszechnie przyjmuje się, że danie główne na rodzinną kolację, powinno być mięsne. Z powodzeniem można również podać rybę — zdecydowanie w dobrym guście jest podanie łososia lub dorsza. Jeśli na naszym przyjęciu będą wegetarianie to, powinniśmy przygotować danie specjalnie z myślą o nich. Warto także pamiętać o odpowiednim doborze trunku do potrawy. Wina białe zawsze serwuje się przed posiłkami (jako aperitify), Wina różowe półsłodkie podaje się do deserów, lekkie wina czerwone — do czerwonych mięs, wędlin, delikatnych serów, ryb w sosie, pizzy, a nawet bigosu, dojrzałe wina czerwone — do czerwonych mięs, dziczyzny i fermentowanych serów.

Deser na rodzinną kolację

Podczas przygotowania każdego rodzinnego przyjęcia należy pamiętać, że deser zawsze serwuje się na samym końcu. Jeśli dwa poprzednie dania były dość ciężkie, to deser powinien być lekki. Niezbyt dobrym pomysłem jest podawanie gościom obfitych kawałków tortu lub czekoladowego ciasta.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)