GotowaniePrzepisyMięsne przysmaki na grilla

Mięsne przysmaki na grilla

Mięsne przysmaki na grilla
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Pomorska

Grillowanie to dla wielu Polaków niepisany sport narodowy. Grill jest dobry pretekstem do towarzyskiego spotkania i pozwala tanio urządzić ogrodowe przyjęcie. Ponadto potrawy z grilla są smaczne i zdrowe, a na dodatek pozwalają wykazać się kulinarną inwencją. Zbliżający się długi weekend majowy to doskonała okazja do przygotowania na ruszcie najlepszych mięsnych dań.

Grillowanie to dla wielu Polaków niepisany sport narodowy. Grill jest dobrym pretekstem do towarzyskich spotkań i pozwala tanio urządzić ogrodowe przyjęcie. Potrawy z grilla są smaczne, a na dodatek pozwalają wykazać się kulinarną inwencją. Zbliżający się długi weekend majowy to doskonała okazja do przygotowania na ruszcie najlepszych mięsnych dań.

1 / 5

Karkówka

Obraz
© 123RF.COM

Najlepiej wybierać mniejsze kawałki mięsa o wadze ok. 1,5 do 2 kg, ponieważ większe zwykle są twardsze i niekoniecznie smaczne. Powinniśmy kupować część karkówki od strony schabu, będzie ona delikatniejsza i mniej żylasta.

Karkówka z grilla z curry i sosem jogurtowym

Składniki: 1 kg karkówki, 1 łyżka curry w proszku, 2 łyżeczki ostrej papryki, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, pęczek świeżej kolendry, 1 limonka, 100 ml oleju, sól i pieprz.
Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj przyprawy oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce. W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu.

2 / 5

Kiełbasa

Obraz
© 123RF.COM

To jedno z najczęściej serwowanych dań z grilla. Nic dziwnego, ponieważ nie wymaga specjalnego traktowania - na jej przygotowanie wystarczy kwadrans na średnio rozgrzanym ruszcie. Kiełbasa będzie smaczniejsza, jeśli wcześniej się ją ponacina, a w nacięcia włoży np. czosnek utarty z majerankiem. Podczas pieczenia można ją także polewać jasnym lub ciemnym piwem.

Wybierając kiełbasę, warto zwrócić uwagę na jej skład. Kiełbasa tradycyjna (np. zwyczajna, grillowa, toruńska) powinna zawierać mięso, tłuszcz, przyprawy i niewielką ilość konserwantów, zapakowane w jelita zwierzęce. Wybierajmy kiełbasy grubomielone, które mają w przekroju wyraźne, widoczne kawałki mięsa i tłuszczu.

3 / 5

Szaszłyki drobiowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: cztery podwójne filety z piersi kurczaka, obrana i starta na tarce cebula, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżki świeżego imbiru, łyżeczka kolendry, łyżeczka chili, sok z cytryny, pół szklanki białego wina, 3-4 łyżki sosu sojowego, 4-5 łyżek oleju sojowego, sól, pieprz.

Przygotowanie: Wszystkie przyprawy wymieszać. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na wąskie paski, włożyć do miski, polać marynatą, przykryć i schłodzić na 3-4 godz. Bambusowe patyczki namoczyć w wodzie, nabić na nie paski mięsa. Szaszłyki piec 25 minut nad żarzącymi się węglami. W trakcie pieczenia szaszłyki odwracać i smarować marynatą.

4 / 5

Kaszanka z tymiankiem i jabłkiem

Obraz
© 123RF.COM

Podobnie, jak w przypadku kiełbasy wybierając kaszankę należy zwrócić szczególną uwagę na jej skład. Idealnym rozwiązaniem będzie zakup produktu ze sprawdzonego źródła.

Składniki: 1/2 kg kaszanki, 2 średnie cebule, 150 g boczku wędzonego w plastrach, 2 jabłka, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka tymianku, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Kaszankę pokroić w grube plastry. Jabłka obrać i pokroić na osiem cząstek. Cebulkę pokroić w niezbyt grube półplasterki. Z folii wyciąć arkusze o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Na każdym arkuszu ułożyć kolejno: kawałek boczku, plasterki cebuli, kawałki kaszanki i ósemki jabłka. Całość posypać mieszanką przypraw: tymiankiem, majerankiem, pieprzem i solą. Folię zawinąć, zakręcając u góry, nakłuć widelcem i położyć na grillu. Grillować ok. 15-20 minut.

5 / 5

Wołowina z grilla

Obraz
© 123RF.COM

Wołowina wymaga specjalnego traktowania i długiego marynowania.

Składniki: wołowina na steki - 200 g na osobę, 30 ml oleju, sól, pieprz, mała cebula, 70 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 ml oleju, listek laurowy, dwa ziarna pieprzu, ćwierć łyżeczki tymianku.

Przygotowanie: ze wszystkich podanych składników przygotowujemy marynatę. Płat mięsa zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty możemy już mięso ułożyć na rozgrzanym grillu. Pieczemy 7-9 minut z każdej strony, zależnie od tego, czy chcemy żeby stek był mocniej czy słabiej wysmażony. Solimy dopiero po usmażeniu!

mięsogrillwołowina

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)