GotowaniePrzepisyMięsne przysmaki na grilla

    Mięsne przysmaki na grilla

    Grillowanie to dla wielu Polaków niepisany sport narodowy. Grill jest dobry pretekstem do towarzyskiego spotkania i pozwala tanio urządzić ogrodowe przyjęcie. Ponadto potrawy z grilla są smaczne i zdrowe, a na dodatek pozwalają wykazać się kulinarną inwencją. Zbliżający się długi weekend majowy to doskonała okazja do przygotowania na ruszcie najlepszych mięsnych dań.

    Mięsne przysmaki na grilla
    Źródło zdjęć: © 123RF.COM
    1 / 6

    Sezon na grillowanie

    Obraz
    © 123RF.COM

    Grillowanie to dla wielu Polaków niepisany sport narodowy. Grill jest dobrym pretekstem do towarzyskich spotkań i pozwala tanio urządzić ogrodowe przyjęcie. Potrawy z grilla są smaczne, a na dodatek pozwalają wykazać się kulinarną inwencją. Zbliżający się długi weekend majowy to doskonała okazja do przygotowania na ruszcie najlepszych mięsnych dań.

    2 / 6

    Karkówka

    Obraz
    © 123RF.COM

    Najlepiej wybierać mniejsze kawałki mięsa o wadze ok. 1,5 do 2 kg, ponieważ większe zwykle są twardsze i niekoniecznie smaczne. Powinniśmy kupować część karkówki od strony schabu, będzie ona delikatniejsza i mniej żylasta.

    Karkówka z grilla z curry i sosem jogurtowym

    Składniki: 1 kg karkówki, 1 łyżka curry w proszku, 2 łyżeczki ostrej papryki, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, pęczek świeżej kolendry, 1 limonka, 100 ml oleju, sól i pieprz.
    Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj przyprawy oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce. W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu.

    3 / 6

    Kiełbasa

    Obraz
    © 123RF.COM

    To jedno z najczęściej serwowanych dań z grilla. Nic dziwnego, ponieważ nie wymaga specjalnego traktowania - na jej przygotowanie wystarczy kwadrans na średnio rozgrzanym ruszcie. Kiełbasa będzie smaczniejsza, jeśli wcześniej się ją ponacina, a w nacięcia włoży np. czosnek utarty z majerankiem. Podczas pieczenia można ją także polewać jasnym lub ciemnym piwem.

    Wybierając kiełbasę, warto zwrócić uwagę na jej skład. Kiełbasa tradycyjna (np. zwyczajna, grillowa, toruńska) powinna zawierać mięso, tłuszcz, przyprawy i niewielką ilość konserwantów, zapakowane w jelita zwierzęce. Wybierajmy kiełbasy grubomielone, które mają w przekroju wyraźne, widoczne kawałki mięsa i tłuszczu.

    4 / 6

    Szaszłyki drobiowe

    Obraz
    © 123RF.COM

    Składniki: cztery podwójne filety z piersi kurczaka, obrana i starta na tarce cebula, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżki świeżego imbiru, łyżeczka kolendry, łyżeczka chili, sok z cytryny, pół szklanki białego wina, 3-4 łyżki sosu sojowego, 4-5 łyżek oleju sojowego, sól, pieprz.

    Przygotowanie: Wszystkie przyprawy wymieszać. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na wąskie paski, włożyć do miski, polać marynatą, przykryć i schłodzić na 3-4 godz. Bambusowe patyczki namoczyć w wodzie, nabić na nie paski mięsa. Szaszłyki piec 25 minut nad żarzącymi się węglami. W trakcie pieczenia szaszłyki odwracać i smarować marynatą.

    5 / 6

    Kaszanka z tymiankiem i jabłkiem

    Obraz
    © 123RF.COM

    Podobnie, jak w przypadku kiełbasy wybierając kaszankę należy zwrócić szczególną uwagę na jej skład. Idealnym rozwiązaniem będzie zakup produktu ze sprawdzonego źródła.

    Składniki: 1/2 kg kaszanki, 2 średnie cebule, 150 g boczku wędzonego w plastrach, 2 jabłka, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka tymianku, sól i pieprz do smaku.

    Przygotowanie: Kaszankę pokroić w grube plastry. Jabłka obrać i pokroić na osiem cząstek. Cebulkę pokroić w niezbyt grube półplasterki. Z folii wyciąć arkusze o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Na każdym arkuszu ułożyć kolejno: kawałek boczku, plasterki cebuli, kawałki kaszanki i ósemki jabłka. Całość posypać mieszanką przypraw: tymiankiem, majerankiem, pieprzem i solą. Folię zawinąć, zakręcając u góry, nakłuć widelcem i położyć na grillu. Grillować ok. 15-20 minut.

    6 / 6

    Wołowina z grilla

    Obraz
    © 123RF.COM

    Wołowina wymaga specjalnego traktowania i długiego marynowania.

    Składniki: wołowina na steki - 200 g na osobę, 30 ml oleju, sól, pieprz, mała cebula, 70 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 ml oleju, listek laurowy, dwa ziarna pieprzu, ćwierć łyżeczki tymianku.

    Przygotowanie: ze wszystkich podanych składników przygotowujemy marynatę. Płat mięsa zalewamy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty możemy już mięso ułożyć na rozgrzanym grillu. Pieczemy 7-9 minut z każdej strony, zależnie od tego, czy chcemy żeby stek był mocniej czy słabiej wysmażony. Solimy dopiero po usmażeniu!

    mięsogrillwołowina
    Komentarze (3)