Moussaka - mięsne danie dla całej rodziny
Nie trzeba jechać na urlop do Grecji, aby skosztować śródziemnomorskiej kuchni. Proponujemy klasyczne danie z jagnięciny według przepisu Pauliny Krajewskiej. Blogerka na temat tego przysmaku wypowiedziała się następująco:
- Moussaka to grecka zapiekanka składająca się z warstw mielonego mięsa, bakłażana i pomidorów. Wspaniale komponuje się z winem nawet podczas cieplejszych dni. Kiedy lasagne w przygotowaniu jest dla mnie zbyt czasochłonna, wtedy zwykle idę na kompromis i robię moussakę - warto!
Nie trzeba jechać na urlop do Grecji, aby skosztować śródziemnomorskiej kuchni. Proponujemy klasyczne danie z jagnięciny według przepisu Pauliny Krajewskiej. Blogerka na temat tego przysmaku wypowiedziała się następująco:
- Moussaka to grecka zapiekanka składająca się z warstw mielonego mięsa, bakłażana i pomidorów. Wspaniale komponuje się z winem nawet podczas cieplejszych dni. Kiedy lasagne w przygotowaniu jest dla mnie zbyt czasochłonna, wtedy zwykle idę na kompromis i robię moussakę - warto!
Składniki na sos serowy na wierzch moussaki: 100 g masła, 2/3 szklanki mąki pszennej, 1 l mleka, 1/2 szklanki startego parmezanu, 2 jajka.
W rondelku roztop masło, wmieszaj do niego mąkę oraz mleko z roztrzepanymi w nim jajkami. Zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj.
Składniki na moussakę (ok. 4-8 porcji): 2 bakłażany, 2 łyżki oliwy, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1kg mielonej jagnięciny, 1 puszka pomidorów (ok. 400 g), 2 łyżki ketchupu, 1/2 szklanki czerwonego wina, pęczek natki pietruszki, szczypta cynamonu, 1/3 szkl startego parmezanu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.
Bakłażany pokrój w plastry (ok. 0,5 cm), obsyp solą i pozostaw w temperaturze pokojowej na ok 30 minut. Po upływie tego czasu opłucz je pod bieżącą wodą i osusz lekko ręcznikiem papierowym. Plastry ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach C do czasu, aż staną się złociste (15-20 minut). Na patelni z dodatkiem oliwy podsmaż pokrojoną drobno cebulę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso i smaż około 10 minut. Teraz dodaj pomidory, ketchup, wino, posiekaną natkę, cynamon, parmezan i gałkę muszkatołową. Duś pod przykryciem ok. 20 minut. Natłuszczone naczynie żaroodporne wyłóż warstwą bakłażanów (ok. 1/3), na niej ułóż mięso, kolejną warstwę bakłażanów, mięso i znowu bakłażany. Całość przykryj sosem. Piecz w 190 stopniach C przez 40-50 minut.
Sugestie: Wierzch zapiekanki obsyp gałką muszkatołową (i cynamonem). Cynamon świetnie podbija smak mięsa. Użyj dowolnego czerwonego wina w zależności od preferencji. Moussakę podaj solo lub z bukietem chrupiących sałat. Mięso jagnięce zastąp dowolnym innym, np. z indyka.
* * www.justmydelicious.com rel="nofollow">* Paulina Krajewska*