GotowaniePrzepisyNa święta - nie tylko pierogi

Na święta - nie tylko pierogi

Na święta - nie tylko pierogi
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
05.12.2007 17:03, aktualizacja: 28.06.2010 15:52

Najsłynniejsza ukraińska kuchnia pochodzi z Odessy, miasta, kojarzonego przede wszystkim z poezją, filmem i bardami. Zarówno w Odessa, jak i cała Ukraina może pochwalić się smakowitą kuchnią, która przypadła do gustu wielu turystom odwiedzającym ten kraj.

Najsłynniejsza ukraińska kuchnia pochodzi z Odessy, miasta, kojarzonego przede wszystkim z poezją, filmem i bardami. Zarówno w Odessa, jak i cała Ukraina może pochwalić się smakowitą kuchnią, która przypadła do gustu wielu turystom odwiedzającym ten kraj.\r\n\r\nNajsłynniejszym daniem, jaki zna zapewne każdy Polak, jest barszcz ukraiński. Ukraińcy mają go aż kilkadziesiąt rodzajów i przygotowują go na wiele różnych sposobów. Jest więc wersja dla mięsożernych, przyrządzana na bazie rosołu z mięsa lub ryb, jest także barszcz wegetariański. Podaje się do niego czosnkowe pieczywo, najczęściej w postaci małych bułeczek lub ukraiński chleb. Z tradycyjnych, ukraińskich zup, można także wymienić solankę, która również ma „wiele twarzy” i przygotowywana może być zarówno na bazie mięsa, jak i ryb. Popularną zupą jest także kapuśniak.\r\n\r\nLatem jada się tam chłodniki – zupy przyrządzane na zimno. Przyrządza się je zarówno z mięsa i warzyw, jak i owoców. Do chłodników owocowych Ukraińcy dodają mączne kluski.\r\n\r\nRuskie pierogi z omastą\r\n\r\nWażnym elementem kuchni ukraińskiej są różnego rodzaju potrawy mączne oraz na bazie kaszy. Pierogi, znane nam jako „ruskie” są na Ukrainie bardzo popularnym daniem. Ukraińcy mają ok. 20 rodzajów pierogów, które nazywają się wareniki. Wszyscy, którzy odwiedzili ten kraj na pewno spróbowali także słynnych gołąbków z kaszą. Są przyrządzane podobnie do polskich, jednak różnią się w smaku. Są bardziej pikantne od naszych i podaje się je z sosem śmietanowym.\r\n\r\n\r\nPolecamy przepisy:\r\n\r\nInne przepisy... Popularne ziemniaki\r\n\r\nUkraińcy lubią także wszelkiego rodzaju potrawy warzywne, a w szczególności dania z ziemniaków. Każdy, kto pojedzie na Ukrainę, powinien spróbować ich doskonałych placków ziemniaczanych, które Ukraińcy jedzą z najróżniejszymi dodatkami, najczęściej warzywnymi. Popularne są także bakłażany, które przyrządza się na różne sposoby, wielu smakują z kawiorem. Wiele warzyw Ukraińcy faszerują; m.in pomidory, cebule i ziemniaki. Grzyby są bardzo częstym gościem na ukraińskim stole. Jada się zarówno maślaki, jak i podgrzybki, czy prawdziwki.\r\n\r\nKuchnia ukraińska słynie także z dań rybnych. W tym, oczywiście, z kawioru, którego wprawdzie nie je się już tam łyżkami, ale wciąż jest popularną przekąską. Warto spróbować, będąc na Ukrainie, także ryb – jesiotra, leszcza czy sandacza. Popularne są przede wszystkim zupy rybne, przyrządzane z bardzo dużą ilością różnych warzyw.\r\n\r\nUkraińcy lubią także potrawy mięsne. Niezwykle smaczne są potrawy z baraniny oraz wołowiny. Jada się tam także drób i wieprzowinę, jednak to baranina jest tym rarytasem, którego warto spróbować.\r\n\r\nPiwo i kwas chlebowy\r\n\r\nPolacy, którzy byli na Ukrainie wspominają także ich piwo oraz kwas chlebowy. Kwas kupuje się tam najczęściej od ulicznych sprzedawców, bezpośrednio z beczek. Można go kupić także tak, jak w Polsce – w dużych, plastikowych butelkach. Kwas w wielu domach robi się samodzielnie. Kwas, chociaż zawiera niewielką ilość alkoholu, jest uważany za napój bezalkoholowy. Ma wielu miłośników także w Polsce; schłodzony dobrze orzeźwia i doskonale gasi pragnienie. Piwo Ukraińcy kupują w plastikowych, litrowych, a nawet większych butelkach. Ukraińskie według wielu piwoszy jest dużo smaczniejsze od naszego, polskiego.\r\n\r\nUkraińcy lubią także słodycze. Jedzą przede wszystkim różnego rodzaju drożdżowe ciasta z dżemami i marmoladami. Słodkości zapijają czarną lub owocową herbatą.\r\n\r\n\r\nPolecamy przepisy:\r\n\r\nInne przepisy...

Źródło artykułu:WP Kobieta