Nadmiar czekolady może... zdołować
Naukowcy twierdzą, że osoby regularnie spożywające gorzką czekoladę, są bardziej skłonne do depresji
29.04.2010 | aktual.: 29.04.2010 16:42
Osoby, które regularnie zjadają tygodniowo chociażby tabliczkę czarnej (gorzkiej) czekolady, są bardziej skłonne do depresji, niż te, które spożywają ten przysmak od przypadku do przypadku. Opinię taką przedstawili naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego - informuje najnowszy numer ukazującego się w Londynie pisma "Archiwa Medyczne".
Z badania, w którym wziął udział tysiąc dorosłych osób, wynika, że im więcej konsumowali oni czekolady tym gorszy stawał się ich nastrój. Badacze przyznają jednak, że nie w stanie wyjaśnić tegoo zjawiska.
Wcześniej uważano, że czekolada przyczynia się do poprawy nastroju. Jednakże, jak powiedziała szefowa grupy badaczy Nathalie Rose,jedno nie przeczy drugiemu. W krótkim okresie czasu smakołyk może poprawiać nastrój, a w dłuższym - powodować depresję, tak jak to bywa przy konsumpcji alkoholu.