Blisko ludziNadmiar czekolady może... zdołować

Nadmiar czekolady może... zdołować

Naukowcy twierdzą, że osoby regularnie spożywające gorzką czekoladę, są bardziej skłonne do depresji

Nadmiar czekolady może... zdołować
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

29.04.2010 | aktual.: 29.04.2010 16:42

Osoby, które regularnie zjadają tygodniowo chociażby tabliczkę czarnej (gorzkiej) czekolady, są bardziej skłonne do depresji, niż te, które spożywają ten przysmak od przypadku do przypadku. Opinię taką przedstawili naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego - informuje najnowszy numer ukazującego się w Londynie pisma "Archiwa Medyczne".

Z badania, w którym wziął udział tysiąc dorosłych osób, wynika, że im więcej konsumowali oni czekolady tym gorszy stawał się ich nastrój. Badacze przyznają jednak, że nie w stanie wyjaśnić tegoo zjawiska.

Wcześniej uważano, że czekolada przyczynia się do poprawy nastroju. Jednakże, jak powiedziała szefowa grupy badaczy Nathalie Rose,jedno nie przeczy drugiemu. W krótkim okresie czasu smakołyk może poprawiać nastrój, a w dłuższym - powodować depresję, tak jak to bywa przy konsumpcji alkoholu.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)