GotowaniePrzepisyNaleśniki w syropie

Naleśniki w syropie

Doskonałe na niedzielne śniadanie do łóżka.

Naleśniki w syropie

20.01.2006 | aktual.: 20.02.2006 15:37

40 min, 6 porcji
Porcja 270 kcal

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
- 1-2 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 3 pomarańcze
- 1 cytryna
- 10 dag cukru w kostkach

Mąkę zmiksować z żółtkami, mlekiem i wodą, dodać pianę z białek i schłodzone masło, usmażyć naleśniki.
Pomarańcze umyć szczoteczką, sparzyć, osuszyć, kostki cukru potrzeć o skórkę, by zyskały kolor i smak pomarańczy.
Kostki zalać sokiem z pomarańczy i cytryny, podgrzać, by sok zgęstniał, zanurzać w nim naleśniki, ułożyć na talerzu.

Komentarze (0)