Naleśniki ze szpinakiem
Doskonałe zwłaszcza wiosną, gdy szpinak jest świeży.
17.05.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:28
Składniki:
- 1 kg świeżego szpinaku lub 50 dag mrożonego
- 15 dag pieczarek
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka - szczypta soli
- olej do smażenia
Szpinak opłukać, oddzielić łodyżki, posiekać, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 2–3 min., osączyć; pieczarki oczyścić, pokroić, przesmażyć na maśle, dodać szpinak i posiekany czosnek, poddusić, przyprawić, jeśli używasz szpinaku mrożonego, trzeba go przesmażyć, dodać do podsmażonych pieczarek; z mąki, mleka, jajek, soli i łyżki oleju rozmieszać ciasto naleśnikowe, usmażyć cienkie naleśniki, smarować farszem, zwinąć, smażyć po 2 min. z każdej strony.