GotowaniePrzepisyNowalijki bez tajemnic

Nowalijki bez tajemnic

Wiosną natkę pietruszki, koperek, szczypiorek lub rzeżuchę jedz codziennie - oczyszczają i odmładzają organizm.

Nowalijki bez tajemnic

18.04.2006 | aktual.: 29.06.2010 18:30

Pamiętaj, aby nie wstawiać zieleniny do wody. Korzonki i łodyżki tych roślin szybko się psują, wydzielają nieprzyjemny zapach, a ich liście schną i żółkną. Oto jak powinnaś je przechowywać.

- Świeżą natkę, szczypiorek, koperek umyj, wysyp na płócienną ściereczkę i poczekaj, aż wyschnie. Posiekaj, wsyp do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Przechowuj nawet dwa miesiące.
- Posiekaną zieleninę wsyp do pojemniczków, w których zamrażasz kostki lodu, zalej przegotowaną zimną wodą, zamroź. Do zupy czy sosu wrzucaj zamrożone kostki.
- Pokrojoną, dokładnie wysuszoną zieleninę wysyp równą warstwą na talerzu lub spodeczku, lekko ją podsusz (tylko nie na słońcu) i przesyp do czystego, suchego pudełka. Możesz używać jej tak, jak świeżej.

*Ogródek na parapecie *Zasiej sama zieleninę, a będziesz miała pewność, że nie jest spryskana środkami chemicznymi.
*- Koperek *Nasiona (1,50 zł) wysiej do 1/3 powierzchni skrzynki, za 2 tygodnie do następnej części itd. Obficie podlewaj.
*- Natka, szczypior *Do doniczki z ziemią włóż zdrowy i nieuszkodzony korzeń pietruszki, do innej cebulę, podlewaj. Już po 7 dniach zerwiesz świeżą zieleninę.
*- Rzeżucha *Wysiej nasiona (2 zł) na talerzu ze zwilżoną watą lub ligniną. Kiełkuje już po 3 dobach, po 5-7 dniach można już ją jeść.
Ważne! Na oknie lub na balkonie możesz uprawiać melisę, tymianek, bazylię.

*Koperek *Działa wykrztuśnie i moczopędnie. Poza tym zapobiega wzdęciom i odświeża oddech.
*Co zawiera *Beta-karoten, potas, witaminę C, olejki eteryczne, a także działające antyrakowo flawonoidy.
*Do czego dodawać *Do ryb wędzonych, gotowanych, smażonych, marynat, zup, sałatek, mięs oraz ryb, past serowych i jajecznych.

*Natka pietruszki *Działa moczopędnie, przeciwzapalnie, żucie jej listków odświeża oddech.
*Co zawiera *Witaminy. A, C i żelazo, wapń, potas, flawonoidy i olejki eteryczne.
*Do czego dodawać *Do zup, sałatek, farszy, ziemniaków, zapiekanek, potraw duszonych i do dekoracji.

*Szczypiorek *Pobudza apetyt, działa bakteriobójczo, zmniejsza ilość cholesterolu we krwi.
*Co zawiera *Znaczne ilości wit. C i A oraz olejki eteryczne, które nadają mu specyficzny zapach.
*Do czego dodawać *Do zup, sosów, sałaty, past, twarożku, jajek oraz niektórych dań mięsnych.

*Rzeżucha *Zawiera indole, które hamują procesy nowotworowe. Poprawia wygląd cery, włosów i paznokci.
*Co zawiera *Witaminę C, żelazo, cynk, miedź, fosfor, mangan.
*Do czego dodawać *Do zup, sosów, sałatek, potraw z ryb, kanapek, jajek, wędlin, jak również do ozdabiania półmisków.

*Zielona pasta *Posiekaj rzeżuchę, natkę, szczypiorek, koperek. Dwa ugotowane na twardo żółtka rozetrzyj z oliwą, dodaj sok z cytryny, cukier, sól musztardę, pieprz. Wymieszaj z zieleniną. Posyp drobno posiekanym białkiem jajka.

*Masło z witaminami *Rozetrzyj łyżeczkę zieleniny z połową kostki masła, dodaj posiekaną cebulkę, szczypiorek lub ząbek czosnku, kilka kropli soku z cytryny - trzymaj w lodówce.

Komentarze (0)