Omlet ziołowy z warzywami
Podawać z pomidorkami i kiszonymi ogórkami.
20 min, 3 porcji
1 porcja 315 kalorii
Składniki:
- pęczek natki pietruszki
- 50 dag małych pomidorków
- 20 dag ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 6 jaj
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 3 łyżki mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Natkę pietruszki starannie opłukać, osuszyć, drobno posiekać,
umyte pomidory i ogórki pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę,
białka ubić na sztywno, dodać do ubitej piany żółtka wymieszane z przyprawami i posiekaną natką pietruszki, razem zmiksować,
wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać,
na rozgrzaną patelnię wlać 1/3 ciasta, omlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, podawać z przygotowanymi warzywami.