GotowaniePrzepisyPasta z twarogu z dynią

Pasta z twarogu z dynią

Dynię warto jeść również na śniadanie - ciekawym pomysłem będzie zrobienie pasty z dyni i twarogu.

Pasta z twarogu z dynią
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Dynia to jedno z warzyw sezonowych, które można wykorzystać do przygotowania zarówno pysznych zup oraz dań obiadowych, jak i deserów. Warto jeść ją również na śniadanie - ciekawym pomysłem będzie zrobienie pasty z dyni i twarogu. Taką propozycję poleca Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious, zachęcając jednocześnie do oryginalnego podania tego dodatku.

Składniki: 200g twarogu w kostce, 1/2 szklanki startej na małych oczkach dyni, 1/2 łyżeczki curry, 4 łyżki ugotowanego ryżu, pieprz, sól, 3/4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1/2-3/4 szklanki startej na małych oczkach dyni, kawałek grissini.

Połącz ze sobą twaróg, startą na małych oczkach dynię, curry, ryż, pieprz oraz sól do smaku i śmietanę. Masę uformuj w kulę, obtocz ją dokładnie w pozostałej części dyni, w czubek wetknij kawałek grissini, zrób wyżłobienia i podawaj.

Sugestie autorki: do takiej pasty możesz dodać swoje ulubione zioła, natki oraz przyprawy, a także przyrządzić ją w wersji na słodko. Podawaj z krakersami, herbatnikami, bagietką. Grissini możesz zastąpić np. paluszkiem. Pastę podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzoną w lodówce. Przechowuj w lodówce. Zjedz w ciągu kilku godzin po przygotowaniu. Wersja light: Śmietanę zastąp gęstym jogurtem naturalnym lub użyj takiej, która ma obniżoną zawartość tłuszczu. Dynię możesz zastąpić marchewką (do pasty 2 duże i do obtoczenia 2 duże powinny w zupełności wystarczyć).

rel="nofollow">** www.justmydelicious.com

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)