Pieczone jabłka - przepisy na desery z jabłek
Pieczone jabłka to wspaniały pomysł na aromatyczny deser, bazujący na owocach sezonowych. Fit desery to ich proste, odchudzone wersje, nad którymi nie spędzisz zbyt dużo czasu. Poznaj przepisy na lekkie desery z jabłek.
Deser z jabłek doskonale udowadnia, że słodkości to nie tylko niezdrowe bomby kaloryczne, pełne tłuszczu, mąki, białego cukru, masła, ciężkiego kremu czy ukrytych pułapek.
Deser z jabłek w wersji fit pod kruszonką
Oszukana kruszonka dobrze zmyli nasz głód na niezdrowe słodycze. Sięgając po pieczone jabłka w wersji fit, zaspokoimy apetyt na nie zawsze korzystne dla sylwetki popołudniowe przekąski do kawy lub herbaty.
Składniki:
- 2 średnie jabłka.
- Pół szklanki drobnych płatków owsianych.
- Kilka łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich.
- Kilka łyżek drobno posiekanych migdałów.
- 1 łyżka soku wyciśniętego z umytej cytryny bądź limonki.
- Odrobina oleju kokosowego (do wysmarowania kokilek).
- 2 łyżeczki naturalnego miodu.
- 1 kopiasta łyżka cynamonu.
- Szczypta kardamonu.
- 3 łyżki wiórków kokosowych.
Przygotowanie fit deseru z jabłek:
- Umyj jabłka i pokrój w średnie kostki (bez gniazd nasiennych).
- W miseczce umieść sok z cytryny lub z limonki, połowę miodu, połowę cynamonu i wymieszaj.
- Obtocz kawałki jabłek w cytrynowej mieszance przypraw.
- W drugiej misce połącz płatki owsiane, orzechy, migdały, połowę miodu, połowę cynamonu, kardamon, wiórki kokosowe.
- Każdą z 4 żaroodpornych kokilek delikatnie natłuść olejem kokosowym.
- W kokilkach umieść kostki jabłek, które następnie przykryjesz, lekko dociskając, mieszanką bazującą na płatkach owsianych.
- Deser z jabłek włóż do rozgrzanego do 180 st. C i piecz maksymalnie 25 minut do ładnego zbrązowienia kruszonki.
- Podawaj pieczone jabłka w kokilkach na talerzykach, żeby się nie poparzyć.
- W wersji nieco mniej fit (przykładowo dla dzieci) z deserem doskonale skomponują się lody waniliowe oraz bita śmietana.
Apfelstrudel w wersji odchudzonej
Apfelstrudel to nic innego niż aromatyczny i mocno pachnący pieczonymi jabłkami owocowy strudel o austriackim rodowodzie. Idealny jeszcze na gorąco z waniliową polewą i ulubionym, parującym trunkiem.
Składniki:
- 1 kg jabłek.
- 1 kg gotowego ciasta francuskiego.
- 100 g mieszanki ulubionych orzechów i migdałów.
- 100 g rodzynek.
- 2 łyżki drobnego, brązowego cukru.
- 1 łyżka naturalnego miodu.
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie apfelstrudel:
- Rozwałkuj płat ciasta francuskiego do grubości 2 mm.
- Sparz rodzynki wrzątkiem i porządnie odciśnij.
- Umyj jabłka, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i w plasterki.
- Przełóż owoce na suchą patelnię, posyp cukrem i miodem.
- Smaż jabłka przez kilka minut, mieszając co chwilę, dopóki z owoców nie wyparuje nadmiar soku.
- Dodaj do jabłek rodzynki, cynamon i wymieszaj.
- Poczekaj, aż jabłka ostygną.
- Rozłóż rozwałkowany płat ciasta francuskiego na płasko i pokryj go równomiernie jabłkowym nadzieniem.
- Ostrożnie zwiń ciasto w gruby rulon, lekko dociskając, a brzegi cienko zwiń do środka.
- Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia i połóż na nim apfelstrudel miejscem ze zwinięciem do spodu.
- Piecz ok. pół godziny w 250 st. C bez termoobiegu do zbrązowienia ciasta.