Pieczone pierogi z soczewicą

Zdrowsza i równie smaczna wersja pierogów. Doskonale smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Pierogi to jedna z ulubionych potraw Polaków. Zazwyczaj podajemy je tuż po wyciągnięciu z wrzątku, okraszone masełkiem i nierzadko cebulką. Znacznie zdrowszą, a równie smaczną propozycją będzie przygotowanie ich w piekarniku. Taką wersję proponuje Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika".

Warto dodać, że tak zrobione pierogi doskonale smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można je podawać solo lub np. w towarzystwie barszczyku.

Składniki na ciasto: ok. 500 g mąki, 250 ml śmietany (alergicy: roślinnej), 40 g drożdży, jajko + 2 żółtka (alergicy: 1/2 szklanki mleka roślinnego), 50 g roztopionego masła (alergicy: klarowanego), łyżeczkę cukru, płaska łyżeczka soli. Na farsz: 250 g zielonej soczewicy, 1 duża cebula (posiekana), jajko (alergicy pomijają), 1 łyżeczka cukru, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, papryka, tymianek, majeranek - do smaku, żółtko do smarowania i sezam do posypania pierogów (alergicy smakują pierogi wodą).

Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać resztę składników ciasta. Dobrze wyrobić, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę - by ciasto wyrosło. Soczewicę zalać potrójną ilością wody, ugotować do miękkości, osączyć i zmiksować. Dodać cebulę podsmażoną na oleju, jajko oraz przeciśnięty czosnek i przyprawy. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Szklanką wycinać z ciasta krążki, nakładać farsz i lepić pierogi. Układać je na natłuszczonej blasze, a następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Blachę z pierogami wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (z termoobiegiem) i piec ok. 30 minut.

Zobacz również: Arcypyszna wegezupka* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie
Był starszy o 14 lat i miał żonę. "Kochałam go, a on na to pozwalał"
Był starszy o 14 lat i miał żonę. "Kochałam go, a on na to pozwalał"
Miód jesienią? Tak, ale z umiarem
Miód jesienią? Tak, ale z umiarem
Jedna z najzdrowszych ryb. Zajadaj się bez obaw o rtęć
Jedna z najzdrowszych ryb. Zajadaj się bez obaw o rtęć
Codziennie jesz miód? Zobacz, co dzieje się z twoim ciałem
Codziennie jesz miód? Zobacz, co dzieje się z twoim ciałem
Wlej do muszli wieczorem. Rano będzie lśnić jak w hotelu
Wlej do muszli wieczorem. Rano będzie lśnić jak w hotelu
"Intymna panika" w związkach. Pojawia się w pewnym wieku
"Intymna panika" w związkach. Pojawia się w pewnym wieku
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. 8 zachowań
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. 8 zachowań
Wstajesz co noc do WC? Urolog stawia sprawę jasno
Wstajesz co noc do WC? Urolog stawia sprawę jasno
Nigdy tak nie używaj termostatu. Nagminny błąd
Nigdy tak nie używaj termostatu. Nagminny błąd
30 lat temu śpiewał o Bogu. Tak dziś mówi o religii
30 lat temu śpiewał o Bogu. Tak dziś mówi o religii
Rano się nie pokazuje. Czeka, aż twarz się "odkształci"
Rano się nie pokazuje. Czeka, aż twarz się "odkształci"
Zniknął tuż przed występem. Po latach wyjawił prawdziwy powód
Zniknął tuż przed występem. Po latach wyjawił prawdziwy powód