GotowaniePrzepisyPieczone ziemniaki, jak z ogniska

Pieczone ziemniaki, jak z ogniska

Ognisko i pieczone ziemniaczki to duet, który jeszcze do niedawna nieodłącznie kojarzył się z przyjemnym sposobem na spędzenie ciepłych popołudni i wieczorów. Dziś zwyczaj ten wyparł grill, a i obostrzenia względem rozpalania ognia w plenerze zrobiły swoje. Przysmak ten można jednak zrobić łatwo w domowym zaciszu.

Pieczone ziemniaki, jak z ogniska
Źródło zdjęć: © www.kuchennykredens.pl

17.06.2016 | aktual.: 20.07.2016 22:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dla tych, co tęsknią za tym smakiem Monika, autorka bloga "Kuchenny Kredens", proponuje upieczenie kartofelków w domu. Blogerka podkreśla, że naprawdę pachną ogniskiem i zdecydowanie przypominają w smaku ziemniaczki z żaru. Zamiast w popiele będą się piekły w mieszance mąki z solą, a efekt zadziwi domowników.

Składniki:

  • kilka ziemniaków (najlepiej by były podobnej wielkości gdyż ma to wpływ na czas pieczenia)
  • 4 kopiaste łyżki mąki
  • 2 kopiaste łyżki soli

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Ziemniaki dokładnie umyć (nie obieramy ich ze skórki) pod bieżącą wodą. Mąkę wymieszać z solą i obtoczyć w mieszance mokre ziemniaki dokładnie z każdej strony. Każdy ziemniak przed włożeniem do pieca kilkukrotnie nakłuć widelcem lub wykałaczką (by wytwarzająca się wewnątrz para nie rozsadziła nam ziemniaka!). Układać na blaszce i piec w zależności od wielkości ziemniaków od 40 do 60 minut (można jednocześnie z mięsem). Podawać samodzielnie lub z sosem.

POLECAMY:

Zobacz także: Dieta na piękne włosy i paznokcie

Źródło artykułu:kuchennykredens.pl
Komentarze (2)