Pieczony łosoś z zielonym sosem

Często podaje się go na przyjęciach z okazji bat micwy lub bar micwy, na przyjęciach weselnych i innych uroczystościach.

Pieczony łosoś z zielonym sosem
SKOMENTUJ
Obraz

*Łosoś pieczony w folii ma smak łososia z wody, ale łatwiej się go przyrządza w piekarniku. Cienkie plasterki ogórka maskują nierówności mięsa po zdjęciu skóry. *_ _
Składniki (6-8 porcji):
- 1 cały (2-3 kg) łosoś głową i ogonem, sprawiony
- 3-5 pędów szczypioru, drobno pokrojonych
- 1 cytryna, pokrojona na cienkie plasterki
- 1 ogórek, pokrojony na cienkie plasterki
- gałązki świeżego koperku, do przybrania
- cząstki cytryny, do podania

Zielony sos
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 200 g listków rukwi wodnej, drobno posiekanych
- 40 g estragonu, drobno posiekanego
- 300 g majonezu
- 1-2 łyżki (15-30 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 200 g masła
- sól i mielony czarny pieprz

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Łososia opłukać i położyć pośrodku dużego arkusza folii aluminiowej. Do jamy brzusznej ryby włożyć szczypior i jedną warstwą plasterków cytryny, pozostałe rozłożyć wokół ryby. Łososia oprószyć solą i pieprzem.
  1. Łososia luźno owinąć folią, szczelnie łącząc jej brzegi nad rybą. Wstawić do nagrzanego piekarnika p piec przez 60 minut.
  1. Rybę wyjąć z piekarnika i zawiniętą w folię odłożyć na 15 minut. Następnie otworzyć folię i pozostawić na niej łososia do ostygnięcia.
  1. Zimną rybę przełożyć na półmisek, rozłożyć na niej plasterki cytryny, szczelnie przykryć przezroczystą folią do żywności i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  1. Przed podaniem usunąć plasterki cytryny. Następnie tępym nożem podważyć skórę przy ogonie i ostrożnie zdjąć ją razem z płetwami, uważając, by nie porozrywać mięsa.
  1. Wzdłuż ryby rozłożyć plasterki ogórka, tak aby lekko na siebie zachodziły i imitowały duże rybie łuski.
  1. Przygotować sos: do pojemnika miksera włożyć czosnek, rukiew, estragon i majonez, wlać sok z cytryny i miksować, aż składniki się połączą.
  1. Masło roztopić i, wlewając wąskim strumyczkiem do masy majonezowej, miksować, aż składniki się połączą, sos zgęstnieje i będzie gładki. Przelać do sosjerki i oziębić w lodówce. Rybę przybrać gałązkami koperku. Podawać z sosem i cząstkami cytryny.

WARIANT
Łosoś można pokroić na 6-8 dzwonek. Każde z nich położyć na kwadracie folii aluminiowej, na wierzchu rozłożyć plasterki cebuli i cytryny.
Oprószyć solą oraz pieprzem i luźno owinąć folią, szczelnie łącząc jej brzegi.
Paczuszki położyć na blasze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10-15 minut, aż mięso zmatowieje. Przed podaniem przybrać plasterkami ogórka. Podawać na zimno z zielonym sosem.

Przepis pochodzi z książki Marleny Spieler "Kuchnia żydowska - 75 potraw na różne okazje", wyd. Siedmioróg, 2005

Wybrane dla Ciebie

Nigdy tego nie rób. Ekspertka z Sanepidu ostrzega
Nigdy tego nie rób. Ekspertka z Sanepidu ostrzega
Polej tym szczotkę do WC. Po chwili będzie jak nowa
Polej tym szczotkę do WC. Po chwili będzie jak nowa
Przetrzyj tym szafki kuchenne. Będą lśnić jak nowe
Przetrzyj tym szafki kuchenne. Będą lśnić jak nowe
Przez lata była w sekcie. Opowiedziała o szczegółach
Przez lata była w sekcie. Opowiedziała o szczegółach
Wymieszaj z wodą i nałóż na wąsik. Tak pozbędziesz się niechcianych włosków
Wymieszaj z wodą i nałóż na wąsik. Tak pozbędziesz się niechcianych włosków
Wysiej już teraz. Pojawi się morze kwiatów
Wysiej już teraz. Pojawi się morze kwiatów
Czy można spać na działce ROD? Warunek jest jeden
Czy można spać na działce ROD? Warunek jest jeden
Hity z Rossmanna. Te kosmetyki kuszą promocjami
Hity z Rossmanna. Te kosmetyki kuszą promocjami
W składzie kości i pazury. Omijaj szerokim łukiem w sklepie
W składzie kości i pazury. Omijaj szerokim łukiem w sklepie
Zakop pod tujami. Wystrzelą i zazielenią się w mig
Zakop pod tujami. Wystrzelą i zazielenią się w mig
Posyp blachę. Po godzinie "wyżre" cały brud
Posyp blachę. Po godzinie "wyżre" cały brud
Poproś o boba w stylu francuskim. Fryzura odejmuje lat
Poproś o boba w stylu francuskim. Fryzura odejmuje lat