FitnessPiękniejsza dzięki diecie

Piękniejsza dzięki diecie

Po przebudzeniu wypij szklankę niegazowanej wody mineralnej. Przed snem ziołową herbatę albo szklankę soku.

Piękniejsza dzięki diecie

15.09.2005 | aktual.: 29.05.2010 19:43

Tajemnica młodego wyglądu i piękna tkwi we właściwie skomponowanym jadłospisie, zawierającym witaminy i pierwiastki niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. Niektóre z nich, np. chrom, krzem, beta-karoten, witamina E czy koenzym Q, współdziałając z innymi substancjami, mogą Cię odmłodzić nawet o kilkanaście lat! *
*
Krzem na lśniące włosy i mocne paznokcie *Gdy włosy stają się matowe, wypadają, paznokcie się łamią, twarz pokrywają brzydkie wypryski to sygnał, że brakuje krzemu. Pierwiastek ten *wpływa na przemianę materii
(ułatwia też odchudzanie).* Znajdziesz go w rzodkwi, burakach, ogórkach, pomidorach, pieczarkach, oliwie, cebuli, czosnku, otrębach, ryżu, pestkach słonecznika.* Bogatym jego źródłem jest skrzyp polny.
Surówka dla urody: 6 łyżek płatków owsianych, szklanka jogurtu lub mleka, łyżka miodu, 3 łyżki posiekanych orzechów laskowych, świeże owoce sezonowe lub mrożone. Wieczorem zalej płatki jogurtem. Rano dodaj resztę składników, wymieszaj.

Na ładną cerę – witamina E i beta-karoten
Beta-karoten zapewni cerze świeży, opalony wygląd, a oczom blask. Dzięki witaminie E skóra będzie elastyczna i później pojawią się zmarszczki. Jedz marchewkę, morele, dynię, oleje roślinne i kiełki pszenicy.
Sałatka zdrowia: 1 cykoria, 2 marchewki, kiełki pszenicy, 5 migdałów, 2 liście czerwonej sałaty, kilka liści szpinaku. Na sos: 1 łyżka oleju słonecznikowego, sok z połowy cytryny, sól i pieprz.
Marchewkę pokrój w paseczki - zblanszuj szpinak - cykorię rozdziel na listki. Ułóż składniki na półmisku, posyp kiełkami. Na środku ułóż migdały. Możesz ozdobić listkami czerwonej sałaty. Zmieszaj olej z cytryną, przypraw sos do smaku, skrop nim sałatkę.

Chrom na smukłą sylwetkę *Wpływa na przemianę materii, chroni przed cukrzycą, zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, reguluje także poziom cholesterolu. Największe ilości chromu znajdziesz *w brokułach, jęczmieniu, krewetkach, grzybach, cynamonie, piwie.
Brokuły z grzybami: 15 dag suszonych grzybów, 2 czerwone cebule, kilka różyczek brokułów, 5 suszonych moreli, sól, tymianek, łyżeczka oleju.
Brokuły umyj, zblanszuj, wkładając na 5 minut do posolonego wrzątku - cebulę pokrój w krążki, przelej wrzątkiem - grzyby krótko podduś na oleju - na talerzu ułóż cebulę i brokuły - posól, posyp ziołami i morelami - dołóż podduszone na oleju grzyby.

Na młodość – koenzym Q *Ten enzym odgrywa ważną rolę w spowalnianiu procesów starzenia się. Dzięki niemu jesteśmy w dobrej formie fizycznej i psychicznej. Występuje *w wołowinie, oleju sojowym i podrobach.
Befsztyki z polędwicy: 30 dag wołowej polędwicy, główka sałaty, cytryna, sól, pieprz. Mięso podziel na 2 porcje, uformuj befsztyki, posyp pieprzem - krótko usmaż mięso - wyłóż na talerz, posól - podawaj z sałatą.

Trzydniowe menu dla urody *Oto przykładowe trzy dni, które pozwolą Ci zlikwidować wiele mankamentów wyglądu. Jeśli chcesz mieć gładką cerę, mocne włosy i paznokcie, włącz te potrawy na stałe do jadłospisu.
*
1. dzień Śniadanie:
surówka dla urody, herbata lub kawa bez cukru.
Drugie śniadanie: 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa cienko posmarowanego masłem, 2 plasterki wędliny drobiowej, pomidor albo 1/2 strąka papryki.
Obiad: brokuły z grzybami i brunatnym ryżem, miska sałaty z sosem winegret.
Podwieczorek:duże jabłko, pomarańcza lub kiwi.
Kolacja: ugotowana na parze ryba, sałatka z sezonowych warzyw z sosem jogurtowym.

2. dzień Śniadanie: jajko ugotowane na miękko, kromka pieczywa, szczypiorek, kawa z mlekiem lub herbata.
Drugie śniadanie: kubeczek naturalnego jogurtu z filiżanką owoców (truskawki, poziomki, jagody).
Obiad: zupa brokułowa, befsztyk z polędwicy, miska sałatki z sezonowych warzyw.
Podwieczorek: sałatka owocowa.
Kolacja: 10 dag makaronu z duszonymi na oliwie warzywami.

3. dzień Śniadanie: porcja niskotłuszczowego twarożku z owocami lub 2 łyżkami niskosłodzonego dżemu, 2 kromki chrupkiego pieczywa.
Drugie śniadanie: kromka cienko posmarowanego masłem chleba, 2 plasterki żółtego sera, ogórek.
Obiad:zupa jarzynowa, kotlet z piersi kurczaka z grilla z ziołami, mizeria z jogurtem.
Podwieczorek: 3 małe biszkopty, sok wyciśnięty ze świeżych owoców.
Kolacja:sałatka zdrowia.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)