11.04.2005 | aktual.: 20.02.2006 14:44
Składniki:
- 40 dag mąki
- 1 jajko
- ok. 150 ml letniej wody
- 50 dag mrożonego szpinaku
- 15 dag pieczarek
- ząbek czosnku
- 2 łyżki startego sera rokpol
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- puszka pomidorów bez skórki
- sól
- pieprz
- listki świeżej bazylii
Pieczarki pokroić, przesmażyć na łyżce oleju, szpinak poddusić, dodać pieczarki i czosnek, przesmażyć, przyprawić, wymieszać z serem,
z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zarobić elastyczne ciasto, podzielić na kawałki, cienko rozwałkować, szklanką wycinać krążki, napełnić farszem, zlepić, ugotować w osolonym wrzątku, na pozostałym oleju zeszklić cebulę, dodać pomidory, poddusić, przyprawić, pierogi wymieszać z pomidorami, ozdobić bazylią.