Pigułki (nie)odchudzające?
Do każdej z „magicznych” tabletek na odchudzanie należy podchodzić z dystansem i sprawdzać dokładnie ich skład. Najlepszą metodą jest konsultacja z dietetykiem, co do słuszności przyjmowania jakichkolwiek suplementów diety. A reklamy i magnetyzujące oznaczenia na pudełkach w aptece? Niektóre to pozór skuteczności. Przyjrzyjmy się co naprawdę „siedzi” w środkach na odchudzanie.
10.08.2012 | aktual.: 23.03.2013 19:21
Do każdej z „magicznych” tabletek na odchudzanie należy podchodzić z dystansem i sprawdzać dokładnie ich skład. Najlepszą metodą jest konsultacja z dietetykiem, co do słuszności przyjmowania jakichkolwiek suplementów diety. A reklamy i magnetyzujące oznaczenia na pudełkach w aptece? Niektóre to pozór skuteczności. Przyjrzyjmy się co naprawdę „siedzi” w środkach na odchudzanie.
Sprzężone dieny kwasu linolowego, czyli to, co na opakowaniu oznaczone jest jako CLA? Ten składnik naturalnie występuje w wołowinie, nabiale, owocach morza i olejach roślinnych. Według badań spożywanie dienów kwasu linolowego redukuje tkankę tłuszczową, ale u… zwierząt. Nie potwierdzono tego efektu wśród ludzi. Można, co prawda znaleźć doniesienia naukowe, w których odnotowano redukcję masy ciała, ale utrata zbędnych kilogramów była tak mała, że nie została uznana za istotną statystycznie.
Kwas hydroksycytrynowy, czyli HCA
Kwas uzyskiwany z tropikalnego owocu Garcinia cambogia hamuje apetyt i redukuje tworzenie się tkanki tłuszczowej. Część badań potwierdza skuteczność przyjmowania HCA, a część – nie.
Karnityna (witamina B7)
Jest syntezowana w nerkach i wątrobie. Naturalnym jej źródłem z pożywienia jest mięso i produkty mleczne. Niezbędna do prawidłowej pracy mięśni. Skuteczność suplementacji tej witaminy w redukcji tkanki tłuszczowej nie została jednoznacznie potwierdzona. Wymagane są kolejne badania.
Zielona herbata
Stanowi mieszaninę aktywnych związków takich, jak katechiny i kofeina. Katechiny ograniczają aktywność enzymu rozkładającego adrenalinę. Przez to powodują utrzymywanie się jej podwyższonego stężenia we krwi, stymulując tym samym rozkład tkanki tłuszczowej. Kofeina hamuje apetyt. Ponadto zielona herbata ogranicza wydzielanie się enzymów trawiennych, dzięki czemu zmniejsza ilość pożywienia zamienianego na energię. Efektywność zielonej herbaty będzie zależna od ilości katechin. Jedni badacze uważają, że należy jej spożyć 3 filiżanki dziennie, a inni, że aż 10. Mimo entuzjazmu wielu zwolenników tej metody redukcji masy ciała, niestety, istnieją badania naukowe niepotwierdzające skuteczności zielonej herbaty w odchudzaniu się.
Błonnik pokarmowy
Błonnik wiąże wodę zwiększając tym samym objętość pokarmu, co powoduje uczucie sytości i ogranicza nadkonsumpcję. Stanowi on bezpieczną metodę walki z nadwagą. Ma wpływ nie tylko na przyśpieszenie procesu odchudzania, ale także na unormowanie stężenia glukozy we krwi.
Chrom
Naturalnym źródłem chromu w diecie są drożdże, mięso, skorupiaki i produkty razowe. Pierwiastek ten nie wykazuje spektakularnej efektywności w odchudzaniu, ale zmniejsza apetyt na słodycze, przez co pomaga łasuchom w powstrzymywaniu się od grzechów dietetycznych.
(bb)