Promienne słońce, kwitnące drzewa, bezchmurne niebo i zielona trawa - wiosna kusi na wiele sposobów. Warto celebrować jej rozkwit w każdej wolnej chwili, a najlepiej w czasie pikniku. Czy może być coś bardziej relaksującego od niespiesznego podjadania smakołyków na łonie natury? Podpowiadamy, jakie dania i smakołyki warto zapakować do piknikowego kosza.
Promienne słońce, kwitnące drzewa, bezchmurne niebo i zielona trawa - wiosna kusi na wiele sposobów. Warto celebrować jej rozkwit w każdej wolnej chwili, a najlepiej w czasie pikniku. Czy może być coś bardziej relaksującego od niespiesznego podjadania smakołyków na łonie natury? Podpowiadamy, jakie dania i przekąski warto zapakować do piknikowego kosza.
Piknik dla początkujących
Otwarta przestrzeń i świeże powietrze - oto najlepsza kuracja antystresowa. Po wielu godzinach spędzonych w pracy trudno wyobrazić sobie lepszy sposób odpoczynku niż spacer czy piknik. Wbrew pozorom w zwykłym wiklinowym koszu i miękkim kocu drzemie ogromny potencjał. Dzięki sprytnej organizacji miejsca i kilku kulinarnym sztuczkom, w parku czy na plaży, możemy stworzyć prawdziwą ucztę. Przygotowując menu pod kątem posiłku w plenerze, powinniśmy pamiętać o tym, żeby wybierać dania, które najlepiej smakują na zimno. Sałatki, kanapki, warzywne i mięsne kąski, a nawet zupy - istnieje cała gama przysmaków, które nie wymagają podgrzewania. Aby jedzenie dotrwało do pikniku, warto je odpowiednio zapakować - gruba folia aluminiowa czy szczelne pojemniki silikonowe są niezbędnymi akcesoriami.
Organizując piknik warto także pomyśleć o wygodnych i lekkich naczyniach oraz sztućcach, które bez trudu przeniesiemy. Na koniec do naszego ekwipunku powinniśmy dołączyć worek na odpady, by po naszej uczcie nie pozostał ślad.
Co zatem powinno znaleźć się w piknikowym menu?
Przystawki
Chrupkie i zdrowe
Aby cieszyć się wiosenną aurą w pełnym wymiarze, sięgnijmy po świeże warzywa - młode marchewki, soczystą paprykę i chrupki seler naciowy. Pokrojone w podłużne słupki jarzyny będą doskonale smakować z aromatycznym, gęstym sosem zrobionym z serka wiejskiego zmiksowanego z koperkiem i ząbkiem czosnku. Pokrojone warzywa oraz sos możemy schować do szczelnie zamykanych torebek lub pojemniczków, które uniemożliwią rozlanie się sosu.
Danie główne
Zupa
Jeśli jednak nie mamy ochoty na ugniatanie ciasta i pieczenie, możemy wybrać opcję drugą, a mianowicie chłodnik. To o wiele lżejsza propozycja, która sprawdzi się szczególnie w cieplejsze dni. Chłodnik możemy przygotować z ulubionych warzyw - młodych buraczków, ogórków i pomidorów, albo w wersji hiszpańskiej, czyli gazpacho.
Hiszpański chłodnik warto podawać z kawałkami warzyw i serem twarogowym. Na miejsce pikniku z łatwością przetransportujemy go w szklanych pojemnikach z pokrywą próżniową, która uniemożliwia otwarcie i wydostanie się cieczy.
Deser
W żadnym menu nie może zabraknąć deseru. Pozostając w temacie kuchni ciepłych krajów, wybierzmy włoska klasykę - tiramisu. Możemy przygotować wersję bez jajek - wymaga mniej czasu i pracy, jest tańsza i lżejsza. Całość możemy przygotować w szczelnie zamykanych słoiczkach.