29.03.2006 09:34, aktual.: 30.03.2006 14:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Podawać ciepłe, najlepiej z sosem pomidorowym.
Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- ok. 2,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
- 20 dag zielonej fasolki szparagowej
Fasolkę dokładnie umyć, osączyć na sicie, odciąć końce, pokroić na niewielkie kawałki,
fasolkę gotować ok. 3 minut w lekko osolonym wrzątku, osączyć,
do mąki dodać żółtka i szczyptę soli, zmiksować z taką ilością mleka, by powstało gęste ciasto naleśnikowe, wstawić na godzinę do lodówki,
białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem,
wymieszać z kawałkami obgotowanej fasolki,
na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, łyżką kłaść niewielkie placuszki,
smażyć z dwóch stron na złoty kolor, osączyć z nadmiaru tłuszczu na bibułkowych serwetkach,
podawać ciepłe, najlepiej z sosem pomidorowym.