Prawda o naszych fast foodach
Fast foody w państwach Europy
Wschodniej, w tym w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach, są
najmniej zdrowe na świecie - oświadczył w poniedziałek duński
ekspert Steen Stender podczas XV Europejskiego Kongresu na temat
Otyłości w Budapeszcie.
Fast foody w państwach Europy Wschodniej, w tym w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach, są najmniej zdrowe na świecie - oświadczył w poniedziałek duński ekspert Steen Stender podczas XV Europejskiego Kongresu na temat Otyłości w Budapeszcie.
Europa Wschodnia a poziom tłuszczów trans
Stender uważa, że państwa wschodniej części Europy powinny koniecznie zmniejszyć użycie tłuszczów trans w pożywieniu. Z badania przeprowadzonego na całym świecie przez Stendera wynika, że w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach poziom tłuszczów trans w fast foodach jest najwyższy.
Co nam grozi?
Szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i chorób serca.
Niezdrowo w restauracjach
Ekspert zwrócił uwagę, że restauracje sieciowe na całym świecie próbują zmniejszyć ich zawartość w pokarmach.
"Próbki z sieci KFC w Indiach, Rosji, Hiszpanii i Szkocji wykazały, że mniej niż 2 proc. wszystkich tłuszczów przypada na tłuszcze trans. Europa Wschodnia wypadła tymczasem wyjątkowo słabo(...) zajęła samą górę tabeli ze wskaźnikami 29-34 proc.". (PAP) mw/ mc/ krx/