GotowaniePrzepisyPrawda o naszych fast foodach

Prawda o naszych fast foodach

Prawda o naszych fast foodach
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
24.04.2007 09:11, aktualizacja: 29.06.2010 12:45

Fast foody w państwach Europy
Wschodniej, w tym w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach, są
najmniej zdrowe na świecie - oświadczył w poniedziałek duński
ekspert Steen Stender podczas XV Europejskiego Kongresu na temat
Otyłości w Budapeszcie.

Fast foody w państwach Europy Wschodniej, w tym w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach, są najmniej zdrowe na świecie - oświadczył w poniedziałek duński ekspert Steen Stender podczas XV Europejskiego Kongresu na temat Otyłości w Budapeszcie.

Europa Wschodnia a poziom tłuszczów trans

Stender uważa, że państwa wschodniej części Europy powinny koniecznie zmniejszyć użycie tłuszczów trans w pożywieniu. Z badania przeprowadzonego na całym świecie przez Stendera wynika, że w Polsce, na Węgrzech, w Bułgarii i Czechach poziom tłuszczów trans w fast foodach jest najwyższy.

Co nam grozi?

Szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i chorób serca.

Niezdrowo w restauracjach

Ekspert zwrócił uwagę, że restauracje sieciowe na całym świecie próbują zmniejszyć ich zawartość w pokarmach.

"Próbki z sieci KFC w Indiach, Rosji, Hiszpanii i Szkocji wykazały, że mniej niż 2 proc. wszystkich tłuszczów przypada na tłuszcze trans. Europa Wschodnia wypadła tymczasem wyjątkowo słabo(...) zajęła samą górę tabeli ze wskaźnikami 29-34 proc.". (PAP) mw/ mc/ krx/

Źródło artykułu:PAP