GotowaniePrzepisyPrzepisy na Boże Narodzenie

Przepisy na Boże Narodzenie

Inspirujące przepisy na Boże Narodzenie pozwalają zaskoczyć gości przy świątecznym stole i przygotować dla nich wykwintne przyjęcie. Dania główne, sałatki i desery serwowane 25 grudnia powinny smakować i wyglądać wyśmienicie. Przedstawiamy zbiór niezawodnych receptur do wykorzystania w święta. Niektóre są znane już od ponad 100 lat, a debiutują w zmodyfikowanych wersjach.

Przepisy na Boże Narodzenie
Źródło zdjęć: © iStock.com

23.12.2018 | aktual.: 08.01.2019 10:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepisy na Boże Narodzenie – dania główne

Przepisy kulinarne, które idealnie sprawdzają się w Boże Narodzenie, bazują na składnikach mięsnych. W pierwszy dzień świąt, inaczej niż w czasie wieczerzy wigilijnej, nie obowiązuje post, dlatego świąteczny obiad, tak różny od kolacji 24 grudnia, kojarzy się z aromatyczną pieczenią, która jest podawana z warzywnymi dodatkami. Drób, wieprzowina czy wołowina – to już kwestia indywidualnych preferencji. Gdzie szukać inspiracji? Oto kilka ciekawych przepisów bożonarodzeniowych na dania główne:

Przepisy na Boże Narodzenie – sałatki

W Boże Narodzenie przepisy na lekkie i pomysłowe sałatki cieszą się ogromną popularnością. Są bardzo łatwe i według własnego uznania można dokonywać w nich rozmaitych modyfikacji. Świąteczne sałatki błyskawicznie znikają ze stołu między posiłkami, zwłaszcza jeśli zostaną zaserwowane w zupełnie nietradycyjnej formie – bez majonezu, który czyni je bombami kalorycznymi. Zaletą sałatek jest to, że da się je przygotować dosłownie z kilku składników, które akurat znajdziemy w kuchennej szafce. Mamy kilka ciekawych przepisów, które mogą przydać się w święta:

Przepisy na Boże Narodzenie – ciasta i desery

W menu na Boże Narodzenie nie powinno zabraknąć słodkości, które umilają długie wieczory spędzane razem z rodziną przy rozświetlonej choince. Ciasta i desery świąteczne pachną przyprawami korzennymi oraz czekoladą. Do składników wykorzystywanych podczas zimowych wypieków, należą przede wszystkim orzechy włoskie, bakalie i suszone owoce, jabłka, gruszki, ser, mak, a nawet dynia, marchewka i inne słodkie warzywa. Odzwierciedleniem radosnych nastrojów, jakie towarzyszą świętom Bożego Narodzenia, są bogato dekorowane ciasteczka o kształtach nawiązujących do gwiazdkowej symboliki. Oprócz nich warto przygotować takie pyszności, jak:

Komentarze (1)